Posar menjar acabat de fer i calent a la nevera, sí o no? Probablement, hagis sentit alguna vegada que, sigui per a l'electrodomèstic o per a la qualitat dels aliments, això no és recomanable i és preferible evitar-ho. Avui t'expliquem ambdós casos, però, de primeres, avancem que és l'adequat quan parlem de menjar, ja que evita l'acumulació de bacteris, i que és cert que fa que l'electrodomèstic consumeixi més, encara que no és dels factors més impactants. No s'ha d'esperar que un plat acabat de preparar es refredi abans de posar-lo al frigorífic i, de fet, el recomanable és fer-ho en acabar de cuinar, si aquest no es consumeix en el moment. Per què? Perquè, a temperatura ambient, els bacteris nocius poden créixer ràpidament als aliments.

Nevera / Font: Unsplash

No s'ha d'esperar que un plat acabat de preparar es refredi abans de posar-lo al frigorífic

Aquesta és la recomanació que fa l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès) incideix en què, com més gran sigui la quantitat de bacteris, majors seran també les probabilitats de contreure una malaltia. "Les temperatures fredes eviten que la majoria dels microorganismes nocius es multipliquin; per tant, mantingui els aliments peribles (els que es poden fer malbé o contaminar amb bacteris), al refrigerador," aconsella.

Per garantir un refredat eficaç que impedeixi la proliferació d'aquests microorganismes, la FDA estableix una sèrie de regles pràctiques. Entre elles, refredar els aliments abans que transcorrin dues hores des de la seva preparació; consumir els aliments peribles (lactis, carn de vedella, pollastre, peixos i productes frescos) com més aviat millor o repartir el menjar calent en diferents recipients, en comptes d'en un de major, perquè es refredin més ràpidament.

Menjar en nevera / Font: Unsplash

I afecta la quantitat d'energia que la nevera consumeix? Sí, encara que no és dels factors més impactants. Canviem de punt de vista, aquesta vegada cap al del consum energètic. Introduir menjar calent sí afecta la quantitat d'energia que consumeix el frigorífic, encara que no és dels factors més impactants. Tanmateix, és una de les qüestions que afecten el nostre dia a dia i en la qual podem aportar el nostre gra de sorra a favor de l'eficiència energètica.

Quan mantenim la porta de la nevera oberta molt temps, la temperatura interior es veurà afectada per l'aire calent de la cuina i això farà que es trenqui l'equilibri i tinguem la nevera a més de 5 °C. Es consumirà energia per poder compensar aquest escalfament. Passa el mateix quan posem menjar calent. Si el menjar està acabat de treure del forn, a 80 °C, posar-la directament al frigorífic incrementarà molt la temperatura interior, així com escalfarà aliments que siguin pròxims al lloc en què la posem.