L'augment de preus en tots els aspectes de la vida és una realitat inapel·lable. Els aliments bàsics del supermercat, però també les cartes i menús dels restaurants, són cada vegada més inassumibles. Un augment de preus que no va acompanyat d'un increment dels salaris i que en alguns casos converteix la gastronomia en un luxe a l'abast de pocs. I ja no parlem de restaurants d'alta cuina; estem parlant d'anar a fer una cervesa al bar.
Canyes a deu euros
Aquest és el desorbitadíssim preu que van haver de pagar uns clients en un bar per dues canyes dobles. Que la cervesa és més cara en alguns bars -especialment els que s'ubiquen en llocs turístics- no és cap secret. Ara bé, cobrar una canya a preu de combinat és un fet inèdit. En concret, el preu de dues canyes dobles en aquest bar és de 19,80 €, és a dir, 9,9 € cada cervesa. La imatge s'ha viralitzat a les xarxes socials i fins i tot se'n va parlar al programa de televisió 'Espejo Público' d'Antena 3.
No parlem de restaurants d'alta cuina; estem parlant d'anar a fer una cervesa al bar
No obstant això, aquest és només un exemple més de l'encariment general que es viu a tots els aspectes de la gastronomia. Des del preu de l'energia que gasten a les cuines fins a la vaixella o els productes de primera necessitat. Uns canvis que acaben repercutint inevitablement al consumidor final.
Sense menús a deu euros
Quants llocs queden a Catalunya amb un menú de migdia per sota dels deu euros? Molt pocs. Trobar restaurants que n'ofereixin a dotze o tretze euros s'ha convertit en la nova normalitat dels menús "barats", però els menús (alguns de mediocres) a quinze i setze euros són el pa de cada dia a casa nostra. Un pa que, per cert, cada vegada és més habitual que et cobrin a banda. Abans, amb un menú de migdia, t'oferien tot el pa que volguessis dins el preu del dinar. Ara, en molts establiments, gairebé t'has de barallar perquè et portin una altra llesca de pa que, a més, sovint et cobren a part.
Abans, amb un menú de migdia, t'oferien tot el pa que volguessis dins el preu del dinar. Ara, en molts establiments, gairebé t'has de barallar perquè et portin una altra llesca de pa que, a més, sovint et cobren a part
I si no s'apugen els preus es retalla en quantitats. I no només als menús; les tapes que acompanyen el refresc o la cervesa al bar gairebé s'han extingit i els que la posen, només et donen uns quants fruits secs o unes olives. On han quedat les truites, les amanides, l'embotit o els formatges? Les tapes, per desgràcia, també són una bona manera de retallar despeses al bar. Els restauradors, però, no sempre són responsables d'uns canvis que gairebé mai poden escollir. L'augment de preus dels productes els afecta tant com als consumidors. Muntar un bar no és gens fàcil, però mantenir-lo en els temps que corren ara, ho és encara menys.