Quan es tracta de cuinar pollastre, moltes persones tenen costums heretats que semblen lògics, però que en realitat poden ser un gran error. Un dels més comuns i perillosos és rentar la carn abans de cuinar-la. Encara que pugui semblar una bona idea per eliminar possibles bacteris, la realitat és que aquest hàbit pot generar un risc major de contaminació a la cuina. Ho explica un popular compte de Facebook, El as Carnicero, que avisa dels perills que pot amagar aquesta pràctica.

L'error que molts cometen en cuinar pollastre

Aquest és un error que els experts en seguretat alimentària fa anys que intenten corregir, i els carnissers amb experiència el tenen clar: rentar el pollastre o qualsevol mena de carn crua és innecessari i perillós. El popular creador de contingut avisa: “Vostè sap com de perillós que és rentar qualsevol classe de carn?”. La idea de rentar la carn ve de la creença que amb aigua s'eliminen impureses i bacteris. Tanmateix, passa al contrari: l'aigua no mata els bacteris, només les dispersa.

Cal rentar la carn? / Foto: Unsplash
Cal rentar la carn? / Foto: Unsplash

En posar un tros de pollastre sota l'aixeta, les gotes d'aigua poden esquitxar a diversos centímetres de distància, assolint superfícies de la cuina, estris, l'aigüera o fins i tot altres aliments que siguin a prop. Això incrementa el risc de contaminació creuada, la qual cosa significa que els bacteris poden acabar en llocs on no haurien de ser i augmentar el risc d'intoxicacions alimentàries.

El veritable mètode segur: la temperatura

Llavors, si no s'ha de rentar, com s'assegura que el pollastre estigui lliure de bacteris? La resposta és simple: cuinant-lo correctament. Els bacteris com la salmonel·la, que pot ser present a la carn crua, moren quan el pollastre assoleix una temperatura interna d'almenys 65-75 graus Celsius. És a dir, l'única manera efectiva d'eliminar qualsevol risc és cuinant-lo bé, assegurant que l'interior estigui completament fet i no quedi cru. Si vols estar completament segur, pots utilitzar un termòmetre de cuina per mesurar la temperatura en la part més gruixuda del pollastre. D'aquesta manera, no quedarà cap dubte que està a punt per al consum.

No hem de rentar cap tipus de carn / Foto: Unsplash
No hem de rentar cap mena de carn / Foto: Unsplash

Canvia aquest hàbit i evita riscos

Rentar el pollastre abans de cuinar-lo és un error molt comú, però ara saps que pot ser més perillós del que sembla. La millor manera de garantir un àpat segur és evitar esquitxades i confiar en la cocció a la temperatura adequada. La pròxima vegada que vagis a preparar pollastre, recorda aquest consell de El as Carnicero: “Cuina el pollastre a més de 65 graus i tot rastre de bacteri serà eliminat”, és la forma més segura de no córrer riscos a la cuina que poden acabar amb contratemps.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!