Hi ha moltes maneres de cuinar les castanyes. Les podem posar al forn, al microones, o cuites, però en aquest article volem oferir-te un pas a pas i alguns petits trucs sobre com elaborar-les a casa amb el teu forn. Una fórmula fàcil i ràpida que t'anirà genial en aquesta època, plena d'esdeveniments festius, com és el cas de la Castanyada o Tots Sants.

Segur que els teus amics i familiars agrairan que portis aquest producte de temporada a les festes. Però abans d'explicar-te com rostir i coure castanyes al forn, vegem què aporten al teu organisme:

  • Són riques en hidrats de carboni complexos.
  • Aporten gran quantitat de fibra, per la qual cosa el seu índex glucèmic és baix.
  • Són riques en aigua (un 40% del seu pes).
  • Contenen proteïnes de gran valor biològic.
  • Són el fruit sec amb menor aportació calòrica (190/100 grams davant les 500 kcal dels anacards o ametlles o a les 600 kcal de les nous o les avellanes).
  • Conté minerals com magnesi, potassi, ferro, fòsfor o seleni.
  • Són font de vitamina E, K i vitamines del grup B: B1, B2, B6 o B9.
  • Aporten àcids grassos essencials com l'àcid linoleic.

😋 Com fer uns panellets boníssims en 15 minuts: els consells d'Ada Parellada

🍁 Com coure castanyes a casa? 3 idees fàcils i ràpides al microones, al forn i bullides
 

Castanyes al forn, pas a pas

Una vegada coneixem totes les propietats que les castanyes aporten al nostre organisme, és hora de conèixer com es cuinen i couen al forn. Com dèiem, només amb l'ajuda d'aquest electrodomèstic i seguint uns passos molt senzills, pots gaudir d'unes castanyes boníssimes fetes a casa amb la família i els amics.

Castañas Forn
Castanyes cuites al forn / Foto: Pocions Màgiques de Sucre

Quins passos cal seguir per coure castanyes al forn?

  1. Preescalfar el forn a 200 °C.
  2. Verificar que les castanyes siguin sanes.
  3. Agafar les castanyes i una per una fer-los un tall o incisió per evitar que explotin durant l'enfornat. És important assegurar-se que el tall és prou profund perquè talli bé la closca i arribi fins a la castanya.
  4. Col·locar les castanyes ja tallades en una safata per a forn. Evitar que munten les unes amb les altres.
  5. Enfornar més o menys a mitjana altura durant uns 20-30 minuts de forma aproximada. Sempre dependrà del tipus de forn i la potència.
  6. A meitat de l'enfornat es poden donar unes voltes a les castanyes. Això ens ajudarà a tenir-les rostides d'una forma homogènia.
  7. Per comprovar que les castanyes ja estan en el seu punt, agafar-ne una i estrènyer-la per veure si està tova. Fer aquest pas amb un guant per a forn per no cremar-se. Si fos necessari, enfornar uns minuts més. És millor evitar que la closca es posi negra perquè no afecti el sabor de la castanya.
  8. Deixar reposar un moment fora del forn cobertes amb un drap humit. Això ajuda que es pelin millor.
  9. Servir calentes, i a gaudir!
Castañas Horneando
Castanyes cuites al forn / Foto: Gourmet4life

Castanyes al forn: suggeriments, trucs i consells

A continuació, trobareu un conjunt de suggeriments, trucs i consells perquè les vostres castanyes al forn siguin les millors! 

  • Si es desitja, es poden servir les castanyes rostides calentes assaonades lleugerament amb sal.
  • No et deixis cap castanya sense tallar! Altrament explotarà al forn.
  • Les castanyes que sobrin es poden guardar a la nevera i escalfar-les de nou utilitzant el forn a temperatura suau.
  • També es poden congelar.
  • Si tritures les castanyes congelades, obtindràs farina de castanyes que podràs fer servir per fer pans de pessic, per exemple. Per triturar-les cal fer-ho de poc en poc i just el necessari perquè adquireixin una consistència farinosa.
  • També pots usar les castanyes rostides per preparar cremes o fer salses que acompanyin carn.