Hi ha moltes maneres de cuinar les castanyes. Les podem posar al forn, al microones, o cuites, però en aquest article volem oferir-te un pas a pas i alguns petits trucs sobre com elaborar-les a casa amb el teu forn. Una fórmula fàcil i ràpida que t'anirà genial en aquesta època, plena d'esdeveniments festius, com és el cas de la Castanyada o Tots Sants.
Segur que els teus amics i familiars agrairan que portis aquest producte de temporada a les festes. Però abans d'explicar-te com rostir i coure castanyes al forn, vegem què aporten al teu organisme:
- Són riques en hidrats de carboni complexos.
- Aporten gran quantitat de fibra, per la qual cosa el seu índex glucèmic és baix.
- Són riques en aigua (un 40% del seu pes).
- Contenen proteïnes de gran valor biològic.
- Són el fruit sec amb menor aportació calòrica (190/100 grams davant les 500 kcal dels anacards o ametlles o a les 600 kcal de les nous o les avellanes).
- Conté minerals com magnesi, potassi, ferro, fòsfor o seleni.
- Són font de vitamina E, K i vitamines del grup B: B1, B2, B6 o B9.
- Aporten àcids grassos essencials com l'àcid linoleic.
😋 Com fer uns panellets boníssims en 15 minuts: els consells d'Ada Parellada
🍁 Com coure castanyes a casa? 3 idees fàcils i ràpides al microones, al forn i bullides
Castanyes al forn, pas a pas
Una vegada coneixem totes les propietats que les castanyes aporten al nostre organisme, és hora de conèixer com es cuinen i couen al forn. Com dèiem, només amb l'ajuda d'aquest electrodomèstic i seguint uns passos molt senzills, pots gaudir d'unes castanyes boníssimes fetes a casa amb la família i els amics.
Quins passos cal seguir per coure castanyes al forn?
- Preescalfar el forn a 200 °C.
- Verificar que les castanyes siguin sanes.
- Agafar les castanyes i una per una fer-los un tall o incisió per evitar que explotin durant l'enfornat. És important assegurar-se que el tall és prou profund perquè talli bé la closca i arribi fins a la castanya.
- Col·locar les castanyes ja tallades en una safata per a forn. Evitar que munten les unes amb les altres.
- Enfornar més o menys a mitjana altura durant uns 20-30 minuts de forma aproximada. Sempre dependrà del tipus de forn i la potència.
- A meitat de l'enfornat es poden donar unes voltes a les castanyes. Això ens ajudarà a tenir-les rostides d'una forma homogènia.
- Per comprovar que les castanyes ja estan en el seu punt, agafar-ne una i estrènyer-la per veure si està tova. Fer aquest pas amb un guant per a forn per no cremar-se. Si fos necessari, enfornar uns minuts més. És millor evitar que la closca es posi negra perquè no afecti el sabor de la castanya.
- Deixar reposar un moment fora del forn cobertes amb un drap humit. Això ajuda que es pelin millor.
- Servir calentes, i a gaudir!
Castanyes al forn: suggeriments, trucs i consells
A continuació, trobareu un conjunt de suggeriments, trucs i consells perquè les vostres castanyes al forn siguin les millors!
- Si es desitja, es poden servir les castanyes rostides calentes assaonades lleugerament amb sal.
- No et deixis cap castanya sense tallar! Altrament explotarà al forn.
- Les castanyes que sobrin es poden guardar a la nevera i escalfar-les de nou utilitzant el forn a temperatura suau.
- També es poden congelar.
- Si tritures les castanyes congelades, obtindràs farina de castanyes que podràs fer servir per fer pans de pessic, per exemple. Per triturar-les cal fer-ho de poc en poc i just el necessari perquè adquireixin una consistència farinosa.
- També pots usar les castanyes rostides per preparar cremes o fer salses que acompanyin carn.