Barcelona i el panettone repeteixen una associació exitosa. El millor panettone tradicional del món del 2024 s'elabora a Catalunya. Sorpresa majúscula, ja que Itàlia, el país amb més números de guanyar, ha quedat desterrada. El forner i pastisser Tonatiuh Cortés s'ha proclamat campió del món al concurs internacional Coppa del Món del Panettone celebrat aquest cap de setmana a Milà, bressol d'aquest dolç de Nadal conegut i devorat actualment a tots els continents del planeta. Pasquale Pesce i Maurizio Sarioli, de dues pastisseries italianes, han completat el pòdium.

El millor panettone del món és a Catalunya

Després de l'èxit aclaparador de la capital catalana al Gastronòmic Fòrum de Barcelona amb la consecució dels dos millors panettones de l'Estat, la ciutat comtal escala un esgraó més en el reconeixement de l'elaboració del panettone que fan els pastissers barcelonins. Tonatiuh Cortés s'estableix al forn de pa Suca'l, que es reparteix en tres indrets diferents (c/ Rosselló 112, c/ Fluvià 113, plaça del Mercadal, 36). En declaracions a TV3, ha reconegut la seva sorpresa i el seu estat "en xoc". "Sempre havia vist molt llunyana la copa del món a Itàlia, perquè sempre havien guanyat els italians. Guanyar el primer premi està fora de tots els pronòstics, és una cosa molt forta", ha pronunciat.

Mexicà establert des de fa anys a Espanya, Cortés s'ha imposat així als favorits italians en la categoria tradicional amb una recepta de panettone que fa anys que perfecciona des del seu obrador a Barcelona. Es tracta de la quarta edició del concurs internacional. Nascut el 1980 i estudiós de la flauta de bec, i ara del fagot barroc, i que va viatjar a Barcelona per aprofundir en la música medieval. Balla el popular perquè també va tocar ritmes cubans en l’orquestra d’un oncle. El pa és l’orquestra cubana. El panettone, la música antiga.

Millor panettone del món 2024 a Barcelona / Foto: Forn de pa Suca'l
El millor panettone del món 2024 / Foto: Forn de pa Suca'l

Barcelona s'erigeix en la meca estatal i mundial de l'elaboració del panettone amb tres premis nacionals i internacionals en només set dies

Aquí va estudiar l’‘ars subtilior’, un estil de finals del segle XIV d’alta complexitat i sofisticació. I tot això que sembla que no tingui res a veure ha sigut clau per escalar la cúpula. Disciplina, estudi, concentració. Obcecació. És feliç entre farines i fermentacions. Cloudstreet ocupa una fleca oberta el 1926 i que fins fa poc va tenir en funcionament el forn de llenya com un pont entre èpoques. Van comprar la tahona el 2013. El 2019 va aconseguir el premi al millor panettone d’Espanya i el novembre de 2021 el 8è lloc a la Coppa del Mondo Del Panettone celebrada a Lugano.

Els millors panettones de l'Estat es fan a Barcelona

L'èxit de la capital catalana es reflecteix en una setmana daurada pel que fa a l'art culinari del panettone. Els pastissers Toni Vera (Pastisseria Canal, Barcelona) i Felipe de Santa Cruz (Madeleine by Ferrieres, Barcelona) es van imposar la setmana passada als més de 70 participants per obtenir el títol de millor panettone artesà de l'Estat i millor panettone artesà de xocolata de l'Estat. En la llista de guardonats en edicions anteriors, trobem: Gerard i Lluís Costa, de Vallflorida Xocolaters (2023), Daniel Jordà, de Panes Creativos, i Eric Ortuño, de L’Atelier (2022); Dolç par Yan Duytsche (Sant Cugat) i Cal Jan (Torredembarra i Tarragona) (2021); Xocosave (2020); Cloudstreet (2019); Ochiai (2018); Oriol Balaguer (2017); i Dolç Par Yann Duytshche (2016). La qual cosa demostra la preponderància d'una ciutat barcelonina que s'erigeix en la meca estatal i mundial del panettone.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!