Catalunya i Galícia, juntament amb el País Basc, són territoris amb una llengua, cultura i història pròpies que marquen fortament el caràcter dels seus habitants. Els catalans i els gallecs som pobles geogràficament allunyats, però amb una mateixa passió per la gastronomia que ens uneix. Dos productes, el de l'Atlàntic i el del Mediterrani, que són la base de dos estils de cuina diferents, però igual d'exigents. Aquesta és la proposta culinària que uneix els dos territoris en una col·laboració excel·lent.

Producte excel·lent

"Entre Dos Mars", aquest és el títol de la sèrie de trobades gastronòmiques que es realitzaran als restaurants barcelonins Besta i Batea. Es tracta d'una iniciativa que pretén acostar la gastronomia atlàntica al públic mediterrani a través de la cuina d'alguns dels millors xefs gallecs. La primera trobada va tenir lloc la setmana passada al restaurant Batea. El restaurant convidat va ser el Ceibe, d'Ourense, dels xefs Lydia del Olmo i Xosé Magalhaes, amb una estrella Michelin. Es tracta de la primera trobada de les diverses que acollirà la ciutat. Un àpat ple de sabors, textures i cuina molt innovadora.

L'àpat, en format de menú degustació, es va allargar durant més de tres hores durant les quals vam tastar de tot: des de plats clàssics de peix fins a unes postres marines d'allò més curioses. Amb plats d'una banda i l'altra de la península, l'experiència al Batea va ser molt diferent del que pots trobar en qualsevol altre restaurant de la ciutat. A més, el maridatge va incloure vins de varietats ancestrals, gairebé prehistòriques, com el Merenzao. Vins i varietats autòctones de Galícia que van acompanyar de forma excel·lent el dinar. 

L'ecosistema i el rebost de què disposa Galícia és la clau que els permet gaudir del millor producte de temporada servit d'una manera senzilla i respectuosa amb la natura

El restaurant gallec

"Ceibe", en gallec, vol dir "lliure, que té la capacitat d'escollir i dirigir la seva manera d'actuar o de pensar". Un mot que sintetitza l'essència del restaurant. Ceibe va néixer a Ourense amb la necessitat de crear un projecte propi amb l'objectiu de cercar l'evolució natural i pausada de l'entorn on s'ubica. Una filosofia de vida, i de cuina, que ha fet mereixedors Lydia del Olmo i Xosé Magalhaes d'un sol Repsol i una estrella Michelin. Els cuiners expliquen que "som el que fem, i nosaltres fem el que volem". L'ecosistema i el rebost de què disposa Galícia és la clau que els permet gaudir del millor producte de temporada servit d'una manera senzilla i respectuosa amb la natura. La tradició i la cultura són els fonaments d'un projecte que va néixer en un dels moments més difícils que la restauració ha viscut els últims temps, durant el mes d'agost del 2020. Una aposta decidida per un projecte de vida únic que s'ha pogut gaudir en ple centre de Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!