El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han anunciat aquest dilluns que Catalunya esdevindrà la Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025. L’acte per fer-ho oficial ha tingut lloc als jardins de Palau Robert a les 10 hores i ha comptat també amb les intervencions del xef Joan Roca i la presidenta d’AfruCat, Montse Baró.
Promoure la cultura alimentària de Catalunya
La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, fent valdre les diferents cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.
D'aquesta manera, aquest dilluns 12 de juny s'ha oficialitzat com a guanyadora la candidatura de Catalunya, que va anunciar la seva presentació a aquesta iniciativa fa unes setmanes. En aquest temps, un jurat d’experts internacionals ha visitat diferents propostes relacionades amb l’alimentació i el turisme enogastronòmic per conèixer de primera mà les potencialitats de la candidatura, impulsada conjuntament pels departaments d’Empresa i Treball i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Catalunya, una potent candidata
Catalunya és una potent candidata perquè disposa d'una important cultura culinària associada a la Dieta Mediterrània, productes amb distinció europea DOP i IPG, àmplia oferta de turisme enogastronòmic, centres de recerca i investigació dedicats a la innovació tecnològica en cuina i el privilegi de ser el territori de l'Estat amb més estrelles Michelin (53 restaurants catalans sumen 69 estrelles).
Cal mencionar que Catalunya ja va ser guanyadora d'aquest premi l'any 2016 per la qualitat i singularitat dels seus productes fruit de la terra i el mar i que aquest reconeixement va suposar un augment de la visibilitat internacional de la gastronomia catalana. Amb aquesta nova candidatura es vol tornar a ser Regió Europea de la Gastronomia per continuar amb la revolució gastronòmica que es va viure fa uns anys, però, aquest cop posant el focus en la innovació, el turisme i l'agricultura regenerativa, l'economia circular, el paisatge i el patrimoni agroalimentari.
El premi ofereix l'oportunitat a les comunitats de treballar conjuntament per aconseguir un objectiu compartit i, per tant, garanteix grans beneficis en termes de cohesió local. D'altra banda, també ajuda a conscienciar a la ciutadania sobre els aliments que es consumeixen, el valor dels productes de proximitat i la necessitat d'innovar per protegir els productes locals.
L'Estratègia Alimentària de Catalunya
L'Estratègia Alimentària de Catalunya és un pla d'acció que vol avançar vers un sistema alimentari més sostenible, segur, just, cohesionat, resilient, saludable i d'accés universal. Un dels seus objectius és reforçar l'autoestima alimentària de Catalunya mitjançant la promoció del producte autòcton català i la consolidació de la gastronomia com a vector d'impuls de la cultura culinària catalana. Tot plegat, amb l'objectiu de promocionar els productes alimentaris i la gastronomia catalanes com a elements essencials de la identitat del país.
L'any 2015, l'IGCAT -entitat sense ànim de lucre de l'àmbit de la gastronomia- amb el suport de les institucions europees, va iniciar la concessió dels premis de la Regió Europea de la Gastronomia. Aquests premis tenen com a finalitat destacar i promoure aquelles regions d'Europa que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, remarcant les diferents cultures alimentàries. Es tracta d'uns premis que aporten credibilitat a les regions, ja que són atorgats per un jurat independent i internacional d'experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l'hostaleria i l'agricultura.
La noruega May BrittHansen, coordinadora de Trondheim-Trøndelag, European Region of Gastronomy awarded 2022 i project manager de Bocuse d'Or Europe 2024, el menorquí Quim Salort, tècnic de Producte Cultural a la Fundació Foment del Turisme de Menorca, i membre de l'equip coordinador de Menorca, European Region of Gastronomy awarded 2022, el georgià Levan Kharatishvili, CEO i fundador de Creative Strategies Lab i exviceministre d'Educació, Ciència, Cultura i Esport de Georgia (2014-2021), i l’eslovena Barbara Zmrzlikar, cap del departament d'Investigació, Desenvolupament Innovació i Projectes de la UE - Agència Eslovena de Turisme i coordinadora de Slovenia, European Region of Gastronomy awarded 2021 són els membres del jurat internacional que es va desplaçar a Catalunya i que ha atorgat la candidatura al país català.