Agramunt és el municipi de referència en l'art de fer torrons a Catalunya i la resta de l'Estat. Un producte tradicional que cada vegada té més reinterpretacions modernes i que està més de moda que mai. Per posar en valor la innovació gastronòmica del torró, Agramunt ha acollit el primer Campionat Nacional de Torró Creatiu Mestre Àngel Velasco de Torrons Vicens. Un campionat en què s'ha imposat un obrador de Calafell amb una creació excepcional.
Torrons catalans
La Pastisseria Rossana de Calafell (Tarragona), amb Marcos Díaz al capdavant, ha guanyat el primer Campionat Nacional de Torró Creatiu Mestre Àngel Velasco de Torrons Vicens celebrat a Agramunt. Díaz s'ha imposat a la resta de finalistes amb el torró Textures de Madagascar, elaborat amb caramel de vainilla, xocolata blanca, gianduja, avellana, cruixent sablé i neula. Díaz forma part de la segona generació de pastissers de la família, que el 1999 va muntar una botiga a Calafell. A la pastisseria hi elaboren tota mena de dolços i brioixeria, però sobretot hi fan torrons tradicionals i creatius de primera qualitat.
El podi el completen Eric Ortuño, mestre pastisser de l'obrador barceloní L'Atelier i Jordi Grau, de l'Sport Hotel Hermitage & Spa d'Andorra. Ortuño ha obtingut el segon lloc amb el torró Trencanous i Grau el tercer amb el torró Flat White. El concurs s'ha celebrat en el marc de la Fira del Torró i Xocolata a la Pedra d’Agramunt, la fira de referència del producte nadalenc per excel·lència.
Finalistes d'arreu
A més del torró guanyador i els que completen el podi, a la final del concurs també hi van arribar Noelia Canto Vizoso, de la Postrería de Noe, a Lugo, i Arnau Triola Bertran, de Castell de Perelada, a Girona. En total 3 dels 5 finalistes són catalans, un èxit que posiciona Catalunya com el territori gastronòmic de referència de l'Estat.
Els guanyadors es van escollir en un tast a cegues que va fer el jurat del concurs. Un jurat format per: Ángel Velasco, propietari de Torrons Vicens; Albert Adrià, xef del restaurant Enigma de Barcelona; José Carlos Capel, crític gastronòmic; Lucía Freitas, xef del restaurant A Tafona de Santiago de Compostel·la; Jordi Bordas, campió del món de pastisseria i Jonatan Armengol, tastador i divulgador gastronòmic. Al concurs hi podien participar gremis, escoles i professionals del dolç de tot l'estat espanyol. A la primera fase hi van participar més de 50 mostres procedents de Madrid, Toledo, Barcelona, Girona, Lleida, Alacant, Tarragona, Múrcia, la Corunya, Lugo i Sevilla.