El catxoflino és un d'aquests plats que encapsulen l'essència de la gastronomia catalana: senzill, saborós i profundament arrelat en les tradicions locals. Originari de Palafrugell, un encantador municipi al cor del Baix Empordà, aquest guisat barreja mar i muntanya, una combinació característica de la cuina catalana, amb ingredients humils però plens de sabor.

Una recepta originària de Palafrugell

El catxoflino va néixer com una recepta d'aprofitament, típica de les famílies de pescadors i camperols que combinaven els ingredients disponibles segons la temporada. El seu nom, derivat del terme "catxofa" (cassó), fa referència a l'estri amb què es cuinava. Amb el temps, es va convertir en un plat emblemàtic de Palafrugell, i avui dia és un símbol de l'equilibri entre tradició i innovació a la cuina catalana.

El catxoflino és un guisat que combina carn de porc (habitualment mandonguilles) i productes del mar com calamars, sípies o gambes. La base del plat inclou un sofregit clàssic de ceba, tomàquet i all, enriquit amb un toc de vi blanc o conyac. Per donar-li cos, s'utilitzen patates i, sovint, picada, una barreja d'ametlles, pa torrat i julivert que aporta un sabor únic i una textura melosa al guisat.

La barreja de mar i muntanya és una cosa molt catalana / Foto: Unsplash

Preparar un catxoflino no és complicat, però requereix paciència

Com preparar el catxoflino

Preparar un catxoflino no és complicat, però requereix paciència per respectar els temps de cocció que permeten que els sabors s'integrin.

En una cassola de fang, se sofregeixen la ceba i l'all fins que estiguin daurats, s'afegeix el tomàquet ratllat i es cuina fins que quedi reduït i concentrat. Posteriorment, es dauren les peces de porc a la mateixa cassola per segellar-les i aportar sabor. Els calamars o sípies s'afegeixen i es cuinen fins que estiguin tendres, i les gambes es reserven per al final.

Les mandonguilles són clau en aquesta recepta / Foto: Freepik

Ara, s'incorporen les patates tallades a trossos irregulars i es cobreixen amb brou. La picada s'afegeix en els últims minuts per espessir i enriquir el guisat. Just abans de servir, s'incorporen les gambes perquè no perdin la seva textura.

Un plat que conquereix paladars

El catxoflino és molt més que un guisat; és un testimoni de la riquesa culinària de Palafrugell i de la cultura catalana. El seu sabor reconfortant i la seva versatilitat la converteixen en una recepta que tots hauríem d'aprendre a cuinar i gaudir, sigui un dia especial o com un homenatge a la tradició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!