El celler Recaredo, a Sant Sadurní d'Anoia, celebra 100 anys fent escumós al Penedès. Es tracta d'un dels cellers més mítics de Catalunya i l'únic del país amb un escumós amb 100 punts Parker, la puntuació més alta al rànquing de vins més prestigiós del món (el vi Enoteca Turó d’en Mota 2001). El celler celebra l'aniversari amb una edició especial de vi en homenatge al fundador de la casa, l'escumós "Homenatge a Josep Mata Capellades 2004". 

Un celler centenari

L’any 1924 naixia Recaredo, un celler fundat per Josep Mata Capellades que enguany arriba als 100 anys d'història. Josep Mata va iniciar-se al món dels escumosos com a aprenent de remenador i ‘desgorjador’ d’ampolles a Sant Sadurní d’Anoia. Aficionat al futbol, va jugar en clubs com el Sabadell i l'Espanyol i va combinar la seva passió esportiva amb l'ofici de 'desgorjador' en diferents cellers del país. El celler, Recaredo, duu el nom de l'apel·latiu amb què es coneixia al seu pare, Recaredo Mata Figueras, un homenatge a la família que ha passat de generació en generació. Josep Mata va cavar, a pic i pala, unes caves sota la casa familiar on vivien, al centre històric de Sant Sadurní. Un espai que actualment encara està en funcionament i que serveix per mantenir la producció d'escumós seguint mètodes tradicionals a mà.

Centenari Recaredo 1
"Homenatge a Josep Mata Capellades" és l'edició especial del celler per commemorar l'aniversari. / Foto: Marçal Font

Homenatge a la família

Per celebrar l'aniversari, la família ha decidit commemorar la fita amb un escumós especial per homenatjar el fundador de la casa. "Homenatge a Josep Mata Capellades 2004" és un Corpinnat especial que sortirà al mercat amb una criança de 224 mesos (18 anys i 8 mesos) en una edició limitada de 2.850 ampolles, totes elles numerades. La segona i tercera generació familiar, al capdavant del celler, mantenen alguns dels mètodes tradicionals que utilitzava Josep Mata quan va fundar el celler i que serveixen, a més de per mantenir uns estàndards de qualitat de primer nivell, per homenatjar la memòria i la tradició d'un ofici noble. Si bé és cert que l'acer inoxidable o els camions de càrrega són millores tècniques insubstituïbles, l'ús dels taps de suro, girar les ampolles manualment o fer la verema a mà són pilars fonamentals d'una filosofia i manera de fer úniques.

Centenari Recaredo 2
La família custodia una fabulosa enoteca al bell mig del poble. / Foto: Marçal Font

Recaredo és un dels cellers fundadors de Corpinnat, una marca de qualitat que aposta per l'elaboració d'escumós amb arrels al territori, des de la vinya fins a l'ampolla. Requisits com un elevat percentatge mínim de cultiu propi o la prohibició de comprar vi a tercers per elaborar escumosos al celler són només alguns dels filtres que permeten a Corpinnat competir amb els millors del món.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!