Vens de llançar una gresca de futbol amb els amics, vas acabar la teva sessió de crossfit o t'has marcat 20 km amb bicicleta i l'únic que et ve de gust és una cervesa ben fresca. En l'esport, ja siguis dels que s'entrenen tot l'any o bé dels que ho fan de forma més puntual, el més important és la hidratació.
Beure alcohol després de sortir a córrer, o després de fer l'exercici físic que ens plagui, sol ser una cosa molt comuna avui dia. Això no significa que qualsevol surti a entrenar i posteriorment decideixi prendre un gintònic o similar, però no són pocs els que en prenen una o més cerveses després de realitzar exercici físic pensant que és bona opció, i fins i tot que pot ajudar a rehidratar l'organisme igual que ho faria l'aigua.
Els estudis són polèmics i contradictoris
En aquest sentit, els estudis són polèmics i contradictoris. A això hem d'afegir altres perjudicis lligats al consum d'alcohol (pitjors si cap quant a l'esport es refereix), com el seu elevat potencial calòric, els seus danys en el sistema immune o el seu impacte en el rendiment esportiu general.
Hidratació:
Encara que alguns estudis van arribar a assegurar en el seu moment que la cervesa rehidrata igual que l'aigua, altres treballs més recents afirmen precisament el contrari: el percentatge d'alcohol que conté una simple cervesa contraresta el seu potencial rehidratant.
Alcohol i rendiment esportiu:
Així mateix, hem de tenir en compte el potencial negatiu que pot tenir l'alcohol sobre el rendiment esportiu.
D'una banda, se sap que l'alcohol afecta de forma negativa la recuperació muscular després de la pràctica d'esport, una cosa que augmentaria el risc de patir lesions, com bé va afirmar un estudi dut a terme per la Universitat de Massey el 2014. A això cal afegir que l'alcohol també retarda la cicatrització.
Alcohol i calories:
Finalment, tenim un factor de sobra conegut tant al món de l'esport com en la vida quotidiana: l'alcohol engreixa. Si bé és cert que una sola cervesa amb prou feines aporta unes 150 kcal de mitjana, no sentirem un impacte especialment negatiu en el pes corporal si la prenem.
Tanmateix, això no significa que el potencial calòric de l'alcohol en general sigui baix o menyspreable: per cada gram d'alcohol es consumeixen 7 calories buides, és a dir, que manquen de nutrients i s'emmagatzemaran directament en forma de greix corporal. En comparació, un gram de carbohidrats o de proteïnes representen 4 calories, mentre que un gram de greix són 9 calories; però en tots aquests casos, els esmentats macronutrients sí que tenen un objectiu en el nostre organisme. L'alcohol, no.
Conclusions de la relació d'alcohol i esport:
Com a resum final, podem dir que:
-
L'alcohol no ajuda a rehidratar l'organisme, ni tan sols en forma de cervesa, sinó que augmenta la deshidratació.
-
L'alcohol empitjora el rendiment esportiu, evitant la recuperació muscular correcta i perjudicant el son i el descans.
-
L'alcohol té un gran potencial calòric, i també col·labora en el consum associat de menjars d'alta densitat calòrica.
Sigui dit de passada, res pres al peu de la lletra no és beneficiós. Si prens una o dues cerveses després d'una gresca amb els teus amics, no notaràs a penes contraindicacions, i la teva salut mental ho agrairà, la qual cosa també és important. No obstant això, és important desterrar els mites sobre alcohol i esport.