L'activitat cervesera viu una època daurada a Espanya. El sector de la cervesa està en alça al nostre país i així ho demostren les xifres. Quan un restaurant, o qualsevol altre negoci dedicat a l'hostaleria es diferencia per oferir cerveses de qualitat, està posant a sobre de la taula una diferenciació clara respecte a la seva competència. I és que una bona carta de cerveses pot ser molt beneficiosa per a qualsevol negoci i també per al teu paladar.

Cervesa
Cervesa / Font: Unsplash

Quan comences a mirar les etiquetes, veus frases com a «aroma a castanyes» i «notes florals» que s'utilitzen per descriure la cervesa. Però, tens idea del que significa això i com repercuteix en el sabor final?

L'activitat cervesera viu una època daurada a Espanya

Encara que estiguis ansiós per escollir la millor cervesa, imaginaràs que no n'hi ha prou amb demanar qualsevol cervesa especial. Els entusiastes de la cervesa s'han tornat cada vegada més sofisticats al llarg dels anys, i exigeixen que les experiències que tenen amb els proveïdors evolucionin amb ells.

Hem volgut recopilar algunes pistes per gaudir al màxim del suc d'ordi més consumit. Amb aquestes recomanacions podrem aguditzar tots els nostres sentits i entendre tot el que una bona cervesa ha d'explicar-nos:

1. Ni molt freda, ni molt calenta

Beure la cervesa gelada és una pràctica molt estesa però poc recomanable. El fred inhibeix els receptors gustatius de la llengua i insensibilitza el paladar, impedint de gaudir de molts dels matisos de la cervesa. Cada cervesa té la seva temperatura, per exemple, les cerveses suaus poden beure's més fredes, encara que mai gelades. Tanmateix, les més intenses i amb més complexitat han de servir-se a temperatures lleugerament superiors.

2. La importància de la copa

A ningú no se li ocorreria prendre un cafè en copa de cava, o un bon vi en un bol d'esmorzar. De la cervesa es gaudeix molt més quan es pren en copa. Hi ha copes adequades per a cada una de les varietats de cervesa. Aquests recipients ajuden a maximitzar el sabor, retenint o alliberant aromes, segons el cas.

Copa de Cervesa
Copa de Cervesa / Font: Unsplash

3. L'ordre dels factors sí que altera el resultat

A l'hora de provar diferents cerveses, sempre és millor començar per la més suau i acabar per la més intensa. Així serà més fàcil poder anar identificant matisos a l'hora de degustar-la. Una altra alternativa és ordenar-les per color, la qual cosa ens permet provar la cervesa jugant amb un criteri diferent.

4. Encaix a la copa

Es tracta d'una prova molt senzilla que es pot realitzar abans de començar a beure la nostra cervesa. Consisteix a inclinar el vas per veure si l'escuma s'adhereix a les parets de la copa. Aquestes marques es diuen encaix de Brussel·les i es considera un signe que una copa està ben neta i la cervesa ben cuidada.