Segur que alguna vegada, quan has fet pasta o arròs, has calculat malament les quantitats i has bullit menjar per a un regiment sencer de l'exèrcit. És normal que de vegades ens sobri menjar, però abans de decidir si guardar-lo o llençar-lo, procurant no malgastar ni un gram de menjar en bon estat, convé saber quina és la millor manera de conservar-lo. Mario Sánchez és graduat en Ciència i Tecnologia dels Aliments, docent universitari i divulgador científic a les xarxes socials. En una entrevista al canal Impacientes Podcast, Sánchez explica els perills de guardar l'arròs i la pasta durant més d'un dia després de cuinar-los. Una pràctica molt habitual que comporta més riscos del que segurament pensaves.

Alerta del científic

"L'arròs i la pasta els hauríem d'emmagatzemar després de cuinar-los, com a màxim, 24 hores". Això és el que afirma el científic i tecnòleg dels aliments Mario Sánchez en una entrevista a Impacientes Podcast. Sovint guardem aquests productes durant dos, tres o fins i tot set dies a la nevera. Però el científic alerta i explica els riscos que comporta aquesta pràctica. D'entrada, Sánchez aclareix que és normal que no passi res, però això no impedeix que hi hagi riscos.

L'arròs i la pasta, segons explica el científic, contenen un bacteri anomenat bacilus cereus que genera toxines

L'arròs i la pasta, segons explica el científic, contenen un bacteri  anomenat bacilus cereus que genera toxines, "és a dir, és fotut". Es tracta d'un bacteri que té la capacitat de resistir temperatures superiors als 100 graus centígrads, el màxim que s'assoleix en l'ebullició de la pasta i l'arròs. Així, es tracta d'un bacteri resistent al procés cocció dels aliments i que, per tant, queda viu al plat que ens mengem. De fet, Sánchez explica que "el bacteri està adormit a l'aliment i es desperta i comença a generar toxines quan hidratem el producte". Afegeix que es tracta d'una "substància preocupant".

Risc relatiu

Convé tenir en compte que com més temps passi, més probabilitats tindrem que la pasta o l'arròs se'ns posin malament, perquè el bacteri haurà tingut més temps de generar toxines. Si et menges un plat d'arròs que fa tres setmanes que està a la nevera, el més normal és que no se't posi bé. Però si et menges uns macarrons que vas fer fa dos dies, el més segur és que no et passi res. El risc alimentari, en aquest cas, és relatiu i va vinculat al sentit comú. Per tant, es tracta d'una informació important que cal conèixer, però que en cap cas suposa un risc greu per a la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!