Molts experts recomanen realitzar cinc àpats al dia en lloc de tres, consistents en un esmorzar, una presa a mig matí, el dinar, el berenar i el sopar, per conformar una dieta equilibrada i variada, d'acord amb la dieta mediterrània. Menjar menys vegades i de forma més copiosa o fer-ho de forma espaiada i frugal? La polèmica està servida. La lògica dels cinc àpats al dia és aclaparadora: si mengem amb mesura durant més vegades al llarg del dia nostre cos no patirà per la "gana", per la qual cosa no s'activaran els mecanismes per emmagatzemar greix ni ens donarà per afartar-nos.
La lògica dels cinc àpats al dia és aclaparadora: si mengem amb mesura durant més vegades al llarg del dia nostre cos no patirà per la "gana"
Filat així, l'argument té molt sentit. Però, quina és la realitat en tot això? Si atenem l'evidència científica ens trobem amb estudis que indiquen que sí, que menjar més vegades al dia està associat a perdre pes. Però també en trobem altres que no troben relació entre una cosa i l'altra. Fins i tot podem topar amb un nombrós contingent d'estudis que indiquen que menjar més vegades pot associar-se amb l'obesitat. Llavors, qui té la raó?
La resposta no és senzilla (com no ho és en la nutrició). Aquestes conclusions que poden semblar contradictòries mostren en realitat la diversitat de factors que afecten aquest tipus d'estudis: l'edat, el sexe, el tipus d'activitat física diària o el tipus d'ingesta. És molt més important què menjarem que quan ho farem (o més aviat en quantes vegades), i no ens servirà de res si no aprenem a menjar adequadament o acompanyem la dieta amb exercici.
Esmorzar:
L'esmorzar és l'àpat més important del dia. Un esmorzar adequat ens proporciona l'energia que necessitem per començar el dia. S'ha d'ingerir fibra, calci, proteïna i vitamina C; no han de ser àcids o agressius per al cos, procurant aliments integrals, orgànics i de temporada.
Migdia:
És recomanable una col·lació entre 100 i 200 calories. Prendre una mica a mig matí evitarà que passem les hores abans del dinar amb gana, mal humor i ens farà rendir més en les nostres tasques. es recomanen aliments que tinguin entre 100 i 200 calories.
Dinar:
Un dinar balancejat i amb aigua, dona suport al teu metabolisme. L'ideal és prendre una sopa o qualsevol aliment no sòlid, acompanyat d'un guisat amb carn, peix o verdura; acabant amb una porció normal de postres. És important ingerir aigua durant el dinar per a l'òptima digestió.
Berenar:
El menjar integral és essencial per a una dieta nutritiva. Igual com a mig matí, a mitja tarda encara que el sopar no arriba, podem sentir gana. Un vas de llet amb galetes integrals, fruita o iogurt; són una excel·lent opció.
Sopar:
És important menjar 1 hora abans d'anar a dormir per evitar insomni i sobrecàrrega a l'estómac. El sopar ha d'incloure aliments lleugers, per poder agafar el son, ja que la digestió influeix molt en el descans. Es recomana evitar greix, per la qual cosa és millor cuinar al vapor, al forn, a la planxa, en microones o bullir els aliments; tampoc no és bo menjar en excés i sopar almenys 1 hora abans de ficar-nos al llit.
Recorda:
Beure entre 1 i 2 litres d'aigua al dia; això ajudarà a optimitzar la teva digestió i que el teu metabolisme treballi d'una forma correcta. Per a qualsevol situació, no dubtis a visitar el teu nutreòleg de confiança.