La llet s'ha convertit en un dels aliments més important de la nostra alimentació. És un aliment amb múltiples beneficis per a nosaltres, tant l'aportació vitamínica fins a l'ajuda en el desenvolupament i enfortiment d'ossos i dents. Actualment, existeixen molts tipus de llet i, pot ser que no quedi clar les característiques i ús de cada tipus de llet.
Llet d'origen animal
El consum de llet animal va començar fa onze mil anys durant l'època neolítica, quan les poblacions van aprendre a domesticar animals de granja. D'aquesta forma van començar a consumir aliments d'origen animal de forma recurrent, com la llet.
El consum de llet animal va començar durant l'època neolítica
Llet de vaca
En l'actualitat la majoria de la llet líquida consumida és de vaca, entorn del 81% de la llet que es consumeix en l'àmbit mundial és de vaca. La llet de vaca és coneguda com un aliment fonamental en l'alimentació, especialment durant l'etapa de creixement i desenvolupament, a causa del seu alt contingut en calci, proteïnes i nombrosos beneficis. A causa del foment del consum de llet de vaca disposem de varietats de llet de vaca perfectes per a cada persona.

Llet de cabra
Aquest tipus de llet s'obté del munyiment de la cabra. La seva composició guarda similituds amb la llet materna. La llet de cabra és sana i nutritiva i és una alternativa vàlida com a substitut de la humana, ja que els seus valors nutritius són en gran manera aproximats.
Llet d'ovella
Gran part del consum de llet d'ovella és en forma de formatge. A Espanya hi ha una gran varietat de formatges elaborats amb llet d'ovella que ens faciliten el seu consum. La llet d'ovella té nombrosos beneficis com per exemple la seva fàcil digestió en comparació amb la llet de vaca. Té fins i tot un 80% més de calci que la llet de vaca, el que la converteix en una opció perfecta durant la fase de creixement.
Llet d'origen vegetal
El consum de llet vegetal s'ha incrementat durant els últims anys. Aquesta tendència ve motivada per intoleràncies o al·lèrgies a la lactosa o a la proteïna de la llet de vaca, en persones amb dieta vegana. La llet d'origen vegetal té nombrosos beneficis com sota contingut en greixos, alt contingut en vitamina B i gran percentatge de greixos bonic i poliinsaturades que té nombrosos beneficis per al cor.

Llet de civada
La llet de civada s'obté de la hidratació i barreja de la civada amb aigua. Aquesta beguda vegetal aporta poc més d'hidrats que la llet d'origen animal però la meitat de les proteïnes i pràcticament res de greixos. Això la converteix en una alternativa amb molt baix contingut calòric.
Llet d'arròs
Un altre substitut de la llet de vaca convencional és la llet d'arròs. S'elabora a partir d'aigua, arròs integral i additius que milloren la textura i preserven el producte. Aquesta beguda vegetal té sabor dolç sense sucres afegits, s'aconsegueix a través d'un procés enzimàtic que divideix els carbohidrats en sucres, la qual cosa li dona aquest sabor tan característic.
Llet d'ametlla
La llet d'ametlles és una beguda vegetal elaborada a partir d'ametlles moltes amb aigua. És una opció com a substitut de la llet de vaca i com a ingredient en receptes de cuina. És la beguda vegetal més famosa entre el seu grup, té un agradable gust d'ametlla i una textura cremosa similar a la de la llet normal.
Llet de soja
La llet de soja sorgeix de la llavor de la soja o soya. S'obtenen a partir de moldre les llavors de soja amb aigua i escalfar-les al vapor durant un període de temps comprès entre 15 i 20 minuts. El consum de la llet de soja té nombroses propietats, com un alt contingut en vitamina A, proteïnes i antioxidants, molt beneficioses per a la salut.