Saber si un cafè és de bona qualitat va més enllà de simplement degustar-lo. Hi ha diversos factors clau que et permeten identificar si ets davant una tassa excepcional. Aquests aspectes inclouen des de l'origen del gra fins a la seva preparació final. A continuació, et detallem les claus definitives per reconèixer un bon cafè.

Com saber si un cafè és bo

El primer factor a considerar és l'origen del gra. Els cafès d'alta qualitat solen ser d'origen únic, és a dir, provenen d'una regió específica, com Colòmbia, Etiòpia o Costa Rica, on les condicions climàtiques i el terra són ideals per conrear cafè. Les etiquetes d'un bon cafè indicaran clarament el seu origen, i fins i tot podrien especificar l'altitud en què va ser conreat, la qual cosa influeix en el seu perfil de sabor.

nathan dumlao r KfktlyBL0 unsplash
Tassa de cafè / Foto: Unsplash

El segon aspecte clau és la varietat del gra. Existeixen diferents espècies de cafè, però les més comunes són Arabica i Robusta. La varietat Arabica és generalment considerada de més qualitat a causa del seu sabor més suau i complex, amb notes afruitades i florals. Els grans Robusta, encara que més resistents, solen ser més amargs i amb un perfil de sabor menys sofisticat. Un bon cafè especificarà la varietat de gra utilitzada, i en la majoria dels casos serà 100% Arabica.

nathan dumlao zTZRZV86GhE unsplash
Cafè en bar / Foto: Unsplash

Un altre senyal de qualitat és el procés de torrat. El cafè ha de ser torrat de manera que ressalti les seves característiques naturals. Una bona torradora buscarà equilibrar els sabors, evitant que el cafè es torni massa amarg o àcid. Els grans de cafè d'alta qualitat tindran una data de torrat recent a l'etiqueta, indicant que estan frescos, ja que el cafè comença a perdre el seu sabor poc després de ser torrat. Per tant, aquest és un dels punts centrals que en determinarà la qualitat final.

Saber si un cafè és de bona qualitat va més enllà de simplement degustar-lo

L'aroma és un altre indicador important. Un cafè de qualitat tindrà una aroma intensa i complexa, amb matisos que poden anar des de notes de xocolata i nous fins a fruites i flors. Una aroma plana o cremada és un senyal que el cafè no és de bona qualitat o ha estat mal torrat.

Finalment, el sabor és la prova definitiva. Un bon cafè tindrà un equilibri entre acidesa, cos i dolçor, sense que cap d'aquests elements sigui dominant. Ha de deixar un retrogust agradable i durador. La frescor també juga un paper crucial; un cafè acabat de moldre i preparat tindrà un sabor vibrant i ple de matisos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!