La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com aprofitar el pa sec, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Crostons de pa
Ingredients:
- Pa sec
- Oli
- Herbes aromàtiques
- Sal
Elaboració:
Tallem el pa a dauets, el posem en una safata de forn, ruixem amb oli, sal i herbes aromàtiques. Barregem bé i enfornem a 180 °C durant uns deu minuts. És ideal per complementar sopes, gaspatxos, amanides i verdures saltades.
Sopa de pa amb tomàquet
Ingredients:
- 1 kg de tomàquets madurs
- 200 g de pa sec
- 150 ml d’oli d’oliva
- Sal
- Unes llenques de pernil salat
Elaboració:
Tallem els tomàquets i els posem en un bol amb el pa trencat a bocins. Amanim amb la sal i l’oli. Deixem reposar a la nevera durant tota la nit. L’endemà, quan els tomàquets hagin amarat el pa, triturem fins que queda una crema ben fina. Si cal, la colem per retirar possibles pells que hagin quedat. Podem afegir una mica més d’oli i un gotet d’aigua, si ens ha quedat molt espès. Rectifiquem de sal i acompanyem amb pernil tallat i un bon raig d’oli.
Croquetes senzilles de pa
Ingredients:
- 150 g de pa dur
- 150 ml de llet
- 1 ou
- 1 gra d’all
- Un manat de julivert
- Sal i pebre molt
- Oli per fregir
Opcional:
- Trossets de xoriç, d’embotit, formatge, verdures, etc.
- Salsa romesco
Elaboració:
Esmicolem el pa i afegim la llet. Amarem bé el pa fins que absorbeixi la llet. Piquem o ratllem el gra d’all i piquem el julivert ben menut. Afegim a la barreja, també l’ou i salpebrem. Barregem bé, aixafant amb una forquilla fins que quedi una massa homogènia. Ara hi podríem posar el que volguéssim: xoriç, embotits, formatge o trossets de verdures. Fem boletes amb l’ajuda d’una cullera i fregim en abundant oli calent. Acompanyem amb la salsa que ens agradi. Jo hi he posat romesco.
Ara ja no tens excusa per no aprofitar el pa sec que et pugui quedar a casa. Sempre hi ha més opcions, algunes de les quals són postres, però aquests plats són d'allò més fàcils i deliciosos.