Els aliments congelats no sempre tenen bona reputació, però la veritat és que alguns dels aliments més saludables del mercat es troben a la secció de congelats. Congelar fruita a l'estiu és una excel·lent manera d'aprofitar la seva frescor i sabor durant tot l'any. Exposem una guia pas a pas per congelar diferents tipus de fruites i alguns consells per emprar-les en les teves futures receptes.

Congelar fruites a l'estiu

En primer lloc, cal seleccionar les peces de fruita que siguin madures i estiguin en bon estat. Això és molt important, el fet d'evitar que siguin massa madures o estiguin gaire danyades. Rentar i eixugar. Renta bé la fruita sota aigua freda per eliminar qualsevol brutícia o residu. Després, eixuga-la completament amb un drap net o tovalloles de paper. Per preparar la fruita, pela i talla la fruita segons sigui necessari. Per exemple, talla maduixes per la meitat, pela i talla plàtans en rodanxes, o treu el cor i talla les pomes a daus o tires.

Venta de fruta. Unsplash
Congelar les peces de fruita a l'estiu per allargar-ne la vida / Foto: Unsplash

Precongelar. Col·loca la fruita en una sola capa sobre una safata per coure coberta amb paper encerat o pergamí. Això evita que les peces s'enganxin entre si. Congela la fruita a la safata durant 2-4 hores, o fins que estigui sòlida. Emmagatzemar. Quan la fruita estigui congelada, transfereix-la a bosses de congelació amb tancament hermètic o recipients aptes per a congelador. Etiqueta les bosses amb el nom de la fruita i la data de congelació.

Consells segons el tipus de fruita

Baies (maduixes, nabius, gerds)

Renta-les, asseca-les bé i congela-les senceres.

Plàtans, pomes i peres

Pela'ls i talla'ls a rodanxes. Congela les rodanxes en una sola capa abans de transferir-les a una bossa. Amb les pomes i les peres, pela-les, treu el cor i talla-les a trossos. Pots afegir una mica de suc de llimona per evitar que s'oxidin.

Préssecs, nectarines i raïms

Pela (si ho prefereixes), talla a rodanxes o trossos. Com amb les pomes, el suc de llimona ajuda a prevenir l'oxidació. Pel que fa al raïm, renta'l i congela'l sencer.

Usos futurs per a la fruita congelada

Batuts i smoothies; iogurt i gelats

Les fruites congelades són perfectes per a batuts, ja que afegeixen una textura espessa i refrescant sense necessitat de gel. Barreja fruites congelades amb iogurt per fer gelat casolà o iogurt congelat.

Postres, salses i melmelades

Fes servir fruites congelades en pastissos, pastissos i crumbles. No cal descongelar-les abans d'afegir-les a les receptes de coure. Pel que fa a les salses i melmelades, cuina la fruita congelada amb sucre i una mica de suc de llimona per fer salses o melmelades casolanes.

Amanides i aperitius

Algunes fruites, com el raïm, poden ser consumides congelades com un aperitiu refrescant. També podeu afegir fruites descongelades a amanides per a un toc dolç.

Seguint aquests passos, podràs gaudir de la fruita fresca de l'estiu durant tot l'any, aprofitant el sabor i la nutrició en una varietat de receptes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!