Les herbes i espècies són un pilar fonamental de qualsevol cuina, aportant aroma i sabor als plats. Tanmateix, sovint poden perdre les seves propietats si no es conserven adequadament, especialment quan es tracta de mantenir-les en bones condicions durant molt de temps. Saber com preservar aquestes aromàtiques pot marcar la diferència entre un plat insípid i un altre ple de sabor. A continuació, t’oferim alguns consells pràctics per conservar les herbes i espècies durant més temps sense perdre les seves qualitats.

Conservació d'herbes fresques

Les herbes fresques com l'alfàbrega, el julivert, la farigola o el romaní aporten un gust fresc i viu, però poden marcir-se ràpidament si no es guarden correctament. Per prolongar la seva vida útil, una bona opció és utilitzar el mètode del ram. Col·loca les herbes com si fossin flors en un got o pot amb aigua, cobrint-les lleugerament amb una bossa de plàstic i mantenint-les a la nevera (excepte l'alfàbrega, que prefereix estar a temperatura ambient). També és possible congelar-les. En aquest cas, pots picar les herbes i posar-les en safates de glaçons, cobertes amb oli d'oliva o aigua. Això manté el seu sabor fresc i permet utilitzar-les fàcilment en petites quantitats per a sopes, guisats o salses.

Una altra opció per conservar les herbes fresques durant mesos és deshidratar-les

Una altra opció per conservar les herbes fresques durant mesos és deshidratar-les. Pots fer-ho a casa penjant-les boca avall en un lloc fresc i sec durant uns dies. Un cop seques, guarda-les en pots hermètics, allunyades de la llum directa i la humitat. Aquest mètode funciona bé per a herbes com l’orenga o la farigola.

Emmagatzematge d’espècies seques

Les espècies seques, com el pebre, el comí, la cúrcuma o el pebre vermell, requereixen condicions adequades per mantenir la seva potència durant més temps. El secret està en protegir-les de tres factors: la llum, la calor i la humitat. Guarda-les en pots hermètics en un armari fosc o un calaix. Evita deixar-les a prop de fonts de calor, ja que la calor pot deteriorar ràpidament els seus olis essencials. Un altre consell és comprar espècies en gra o senceres, com el pebre o el comí, i moldre-les just abans d'utilitzar-les. Això garanteix un sabor més intens i fresc.

Congelació d’espècies fresques

Algunes espècies fresques, com el gingebre, es poden congelar directament. Simplement pela el gingebre i guarda’l al congelador; podràs ratllar-lo o tallar-lo fàcilment quan ho necessitis. Aquest mètode també funciona bé amb bitxos frescos o llavors de coriandre.

Conservar adequadament les herbes i espècies no només ajuda a mantenir el sabor dels teus plats, sinó que també et permet aprofitar més i millor aquests ingredients. Amb aquests senzills consells, podràs gaudir de les aromes de la teva cuina sense preocupar-te per la seva caducitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!