La poma és una de les fruites més populars del món. A més, també és una de les més antigues, ja que els humans la consumim des de la prehistòria. Es tracta d'un producte versàtil i deliciós, útil per a tota mena de receptes i que a més es cultiva en diferents varietats. La poma, a més, també creix en abundància a Catalunya, fet que la converteix en una fruita de proximitat excel·lent. El principal problema que té, però, és que un cop oberta, s'oxida amb facilitat. T'expliquem alguns trucs per evitar que la poma s'oxidi i fer que et duri molt de temps en bon estat.

Com evitar que la poma s'oxidi

L'oxidació de la poma es produeix a la carn interior, no a la pell. Quan obrim la poma i la part blanca de dins queda en contacte amb l'aire, la carn de la fruita es torna marronosa a causa d'una reacció química. Un procés que coneixem amb el  nom d'oxidació i que té l'objectiu d'allargar la vida útil de l'aliment. Aquesta oxidació, però, fa que la fruita perdi algunes qualitats nutritives i torna el fruit menys atractiu. La part marró es pot consumir sense cap risc si l'oxidació s'ha produït recentment; en una poma que porti una setmana oberta segurament hi haurà florit alguna cosa més que òxid. No obstant això, si vols prevenir-ne l'aparició, pots seguir algun d'aquests trucs senzills:

Poma Red Delicious
Varietat de poma Red Delicious / Foto: Cedida
  • Sal: una opció és submergir la fruita en una solució d'un litre d'aigua amb mitja cullerada de sal. Es deixa la poma en remull durant 5 minuts, es retira, es renta amb aigua freda i s'eixuga correctament. Aquest procés farà que la poma duri més temps sense oxidar-se.
  • Suc de cítrics: una solució similar a l'anterior, però en aquest cas amb suc de cítrics. Taronja, llimona, mandarina o qualsevol altra fruita cítrica que tinguis a mà serveix. Submergeix la poma durant uns minuts, renta-la, eixuga-la i ja ho tindràs.
  • Film i bosses de buit: aquesta és, segurament, l'opció més senzilla i estesa. Si embolcalles la poma a pell (és a dir, amb el plàstic tocant la carn de la poma) o deixes la poma en una bossa envasada al buit, evitaràs que l'aire estigui en contacte amb la fruita i, per tant, evitaràs també el procés d'oxidació.
  • Puzle: un últim mètode és muntar la poma tal com l'havies tallat. El mètode puzle consisteix, simplement, a ajuntar els trossos tallats per evitar que la carn quedi en contacte amb l'aire. La muntes tal com l'has tallat, l'aguantes amb una goma de pollastre i la deixes fins que te l'hagis de menjar. L'avantatge d'aquest mètode és que et permet tallar la poma amb antelació per consumir-la quan vulguis, però no requereix cap substància addicional.

Cal tenir en compte que aquests mètodes responen, sobretot, a una qüestió estètica. La part marró de la poma també la podries tallar abans de menjar-te la fruita. Tanmateix, és important tenir present que els trucs per evitar l'oxidació serveixen exclusivament per aquest propòsit, en cap cas retarden la maduració de la poma, que es va "podrint" a mesura que passen els dies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!