Cuinar amb cervesa és una tècnica culinària que pot transformar els teus plats, afegint un toc únic i ple de sabor. La cervesa, amb la seva rica varietat de sabors i aromes, ofereix una gran versatilitat a la cuina, permetent realçar els ingredients i crear combinacions delicioses que sorprenen al paladar. A continuació, t'expliquem com utilitzar-la en les teves preparacions i els efectes que pots aconseguir.

Cuinar amb cervesa

1. Selecció de la cervesa adequada

El primer pas per cuinar amb cervesa és seleccionar l'adequada per a cada plat. Existeixen diferents tipus de cervesa, com a lager, ale, stout, i cada una té característiques úniques que poden complementar diferents ingredients. Per exemple, les cerveses lleugeres, com les lager, són ideals per a receptes que requereixen un toc suau, com mariscos o pollastre, ja que no dominen el sabor del plat. D'altra banda, les cerveses més fosques, com les stout o les porter, són perfectes per a carns vermelles, guisats i postres a causa de les seves notes més profundes i complexes, com la xocolata, el cafè o el caramel.

timothy hales bennett EoC IuYmtug unsplash
Varietat de cerveses / Foto: Unsplash

2. Cervesa en marinades i adobs

Una de les maneres més comunes d'utilitzar la cervesa a la cuina és com a part d'una marinada o adob. L'acidesa de la cervesa ajuda a estovar la carn, permetent que els sabors s'impregnin més profundament. Per marinar, pots barrejar cervesa amb ingredients com all, herbes, espècies, i un toc de mel o mostassa per equilibrar l'acidesa. Aquesta tècnica és especialment útil per a carns més dures com el porc o la vedella, que requereixen un temps de cocció més llarg. Deixar la carn reposant a la marinada de cervesa durant unes hores, o fins i tot tota la nit, farà que es torni més tendra i saborosa.

L'acidesa de la cervesa ajuda a estovar la carn

3. Ús de la cervesa en la cocció

A més de les marinades, la cervesa és excel·lent per cuinar directament en salses, sopes, i guisats. En cuinar amb cervesa, els alcohols s'evaporen, però els sabors es concentren, afegint una dimensió única als plats. Per exemple, una cervesa fosca pot ser l'ingredient secret en un estofat de carn, intensificant el sabor de la carn i creant una salsa rica i espessa. També pots afegir cervesa a la massa d'arrebossats per a peixos o verdures, la qual cosa donarà com a resultat una textura més cruixent i lleugera.

webvilla hv1MrBzGGNY unsplash
Pots afegir cervesa als teus guisats / Foto: Unsplash

4. Cervesa en postres

Finalment, la cervesa també pot ser un ingredient sorprenent en la rebosteria. Les cerveses més dolces, com les cerveses de blat o les stout, poden incorporar-se en masses per a pastissos o en la barreja de brownies, afegint un sabor maltat que complementa la xocolata i les espècies. També pots reduir la cervesa per crear xarops que s'aboquen sobre gelats o s'incorporen en cremes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!