La pota, també coneguda com a calamar gegant o sípia, és un mol·lusc similar al calamar, però més econòmic i gran. Cuinar-la pot ser un desafiament, ja que la seva carn és més dura si no es prepara correctament. Tanmateix, amb alguns trucs i tècniques adequades, pots aconseguir que la pota quedi tendra i deliciosa. Aquí veuràs els millors trucs per cuinar la pota de forma perfecta.

Com cuinar pota

Abans de cuinar la pota, és fonamental netejar-la bé. Retira la pell, els ulls, el bec i les vísceres. Pots demanar a la peixateria que te la netegin o fer-ho a casa amb aigua freda i un ganivet afilat. Assegura't de treure bé les membranes internes, ja que aquestes poden contribuir que la carn es torni més dura durant la cocció.

Pota2
Pota fresca / Foto: Unsplash

Un truc tradicional per estovar la pota és colpejar-la abans de cuinar-la. Això ajuda a trencar les fibres musculars que fan que la carn sigui més dura. Pots utilitzar una maça de cuina o fins i tot colpejar-la suaument amb la vora d'un ganivet. No és necessari aplicar massa força, només prou per trencar una mica les fibres.

Abans de cuinar la pota, és fonamental netejar-la bé

La clau perquè la pota quedi tendra està en el temps de cocció. Hi ha dues opcions: o es cuina molt ràpidament o es cuina molt lent. Si optes per coure-la ràpid, assegura't que no passi de 2-3 minuts a foc alt, com en una saltejat o a la graella. Passat aquell temps, la carn s'endurirà. D'altra banda, si prefereixes un guisat o estofat, el millor és coure-la a foc lent durant un període llarg (al voltant de 45 minuts a una hora). Aquesta tècnica permet que la carn s'estovi lentament, absorbint els sabors del brou o dels ingredients amb què l'estiguis cuinant.

john cameron AQA9yHwebnY unsplash
Calamar o pota? / Foto: Unsplash

El vinagre o el suc de llimona són excel·lents aliats per estovar la pota. Pots marinar-la en una barreja de vinagre o llimona amb espècies durant uns 30 minuts abans de cuinar-la. A més de millorar la seva textura, això li donarà un toc de frescor al plat. Un altre truc efectiu és congelar la pota abans de preparar-la. Aquest procés trenca les fibres musculars, el que facilita que, una vegada cuita, quedi més tendra. Assegura't de descongelar-la correctament abans de procedir amb la cocció, deixant-la a la nevera durant la nit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!