Descongelar carn de manera ràpida i segura és una habilitat essencial a la cuina, especialment quan oblidem treure la carn del congelador a temps. Si bé la descongelació lenta al refrigerador és la forma més segura de fer-ho, existeixen mètodes més ràpids que poden ser igual d'efectius si es realitzen correctament.

Descongelar carn de manera ràpida

Descongelar amb aigua freda

Aquest mètode és un dels més eficaços per descongelar carn ràpidament sense comprometre la seva seguretat. Col·loca la carn en una bossa de plàstic hermètica, assegurant-te que no tingui forats per evitar el contacte directe amb l'aigua, la qual cosa podria provocar la proliferació de bacteris. Després, submergeix la bossa en un recipient amb aigua freda. Canvia l'aigua cada 30 minuts per mantenir una temperatura constant i accelerar el procés. La carn de mida petita a mitjà, com pits de pollastre o bistecs, poden descongelar-se en 1 a 2 hores amb aquest mètode.

jose ignacio pompe s Z h0fEiBM unsplash
Carn al punt / Foto: Unsplash

Ús del microones

El microones és una eina útil per descongelar carn de manera ràpida, però ha d'utilitzar-se amb precaució per evitar cuinar la carn en lloc de només descongelar-la. La majoria dels microones tenen una opció de descongelació que ajusta la potència i el temps automàticament segons el pes de la carn. Col·loca la carn en un plat apte per a microones i programa el dispositiu. Atura el procés cada minut per verificar l'estat de la carn, evitant que algunes parts comencin a cuinar-se. És important cuinar la carn immediatament després de descongelar-la al microones per prevenir el creixement de bacteris.

El microones és una eina útil per descongelar carn de manera ràpida

Tècnica de la paella o olla calenta

Aquest mètode és menys conegut però molt efectiu per descongelar peces primes de carn, com costelles o filets. Escalfa una paella o una olla gran en buida a foc mig durant un parell de minuts. Després, apaga el foc i col·loca la carn congelada a la paella calenta. La superfície metàl·lica accelerarà la transferència de calor cap a la carn, descongelant-la en qüestió de 5 a 10 minuts per cada costat, depenent del gruix.

andrew valdivia 6zMksDPi6Z4 unsplash
Carn a la paella / Foto: Unsplash

Cuinar directament congelat

Si tens poc temps, una altra opció és cuinar la carn directament des de l'estat congelat. Encara que això incrementarà el temps de cocció, pots aconseguir bons resultats si utilitzes tècniques com el segellament inicial en paella per daurar la carn i després cuinar-la a foc lent. Aquest mètode és ideal per a talls petits i prims, o receptes en les quals la carn es cuina amb líquids, com sopes o guisats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!