La mel és una substància dolça i viscosa que elaboren les abelles a partir del nèctar de les flors. Qualsevol altra substància feta a base de xarops i sucres que intenti imitar-la, però que no provingui de les abelles, és un frau. Però atenció, un frau de producte, en cap cas un frau de llei; és important destacar que aquestes etiquetes són perfectament legals; una mel feta de sucres i xarops es pot etiquetar com a tal, malgrat que no provingui de les abelles. Al supermercat hi ha tota mena de mels, però algunes, malgrat que a l'etiqueta ho posi, no són ben bé mel. Així és com t'intenten enganyar per vendre't mel fraudulenta i com pots assegurar-te que la que consumeixes és de veritat.

Mel fraudulenta

La mel que s'elabora a base de xarops i sucres sovint s'etiqueta com a mel igual que l'autèntica i natural. El que el consumidor hauria de saber és com diferenciar aquest producte de la mel natural per poder escollir amb total transparència el producte que prefereixi. La millor manera d'assegurar-se que una mel és natural és comprant-la directament als apicultors. També convé evitar les etiquetes en què s'indiqui que la mel prové de diversos països o que és pasteuritzada, ja que segurament es tractarà de barreges de diferents productes. Però per tenir-ho clar del tot, el millor que podem fer és escoltar l'opinió d'un expert.

"L'única manera de certificar que la mel que comprem és autèntica i d'origen nacional és que ho posi explícitament a l'etiqueta"

Txema Magro és abellaire del Servei Apicultura Fundació el Maresme. En declaracions al programa Tot Es Mou de TV3, Magro explica que "l'única manera de certificar que la mel que comprem és autèntica i d'origen nacional és que ho posi explícitament a l'etiqueta". Però no n'hi ha prou que hi posi "mel"; el rètol que hem de buscar és "mel 100% d'origen nacional".

Altres indicadors

A més de l'etiqueta, que de vegades pots ser confosa, altres indicadors que ens ajuden a determinar si una mel és autèntica o no poden ser el preu o el format en què es ven. El preu dependrà de cada fabricant, però segons Magro, una mel que rondi els 5 € o 6 € el quilo, difícilment serà natural. A la Fundació Maresme, afegeix, els costa 10 € produir-la; per tant, una mel que rondi aquest preu serà més probable que sigui natural.

Ara bé, la manera més directa de saber si una mel és fraudulenta o no és comprovar-ho amb un parell de trucs casolans. A una cullerada de mel, afegeix-li un raig de vinagre i comprova si fa bombolles. Si reacciona i fa efervescència, voldrà dir que la mel no és natural. Una altra manera és escalfant la mel amb un encenedor. Si la mel s'acaba encenent i genera flama, voldrà dir que és autèntica. Aquests trucs, però, no els podràs fer fins que no hagis comprat la mel. Però almenys et serviran per certificar que el producte que has escollit és realment el que volies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!