Primer cal aconseguir quedar i trobar aquell dia que a tothom li va bé. Una cosa que pot fer incendiar qualsevol grup de WhatsApp. Després decidir el lloc de la trobada. Un altre tema que sol generar discussions, ja que hi ha qui només surt de casa si és per menjar croquetes, mentre que d'altres aposten sempre per una mica més exòtic. Si se supera la prova del quan i l'on, tot tornen a ser rialles i bon rotllo fins que arriba el moment de pagar el compte. I és que, no sempre, tothom està d'acord en com cal enfrontar-se a aquest moment, sobretot si es parla de grans grups.

Com dividir el compte en un restaurant

Davant de la pregunta de qui paga, hi ha moltes respostes, però ens quedarem amb la d'una experta en la matèria. Shubba Marta Rabolli, professora i vicepresidenta de l'Acadèmia Italiana d'etiqueta, va parlar llargament sobre aquest tema a La Cucina Italiana i va posar diversos exemples. Així, l'experta, el primer que fa és trencar amb la tradició de "l'home paga". La dona té la mateixa obligació o el mateix dret de ser ella la qui convida i no s'ha de donar per descomptat que serà al revés sempre.

El moment de pagar el compte genera sempre debat / Foto: Freepik

En el cas de tractar-se d'un dinar o sopar amb persones grans, la vicepresidenta de l'Acadèmia Italiana d'etiqueta no és tan estricta. "Si els grans volen pagar el compte, és millor no resistir-se i deixar que ho facin. Per una qüestió d'educació i respecte cap a ells", assenyala l'experta. Així que ja saps, a la teva mare li pots deixar fer-se càrrec del compte, però amb la teva dona no s'ha de ser tan tou.

La bogeria dels grups

En els casos anteriors hi ha certa càrrega de tradició o d'acord previ. Però això no sempre és fàcil en grups d'amics grans. Aquí, el gran problema arriba quan uns demanen més, o productes més cars, i hi ha qui no vol carregar amb aquest extra. Per exemple, en tots els grups està el qui sempre demana un vi car al costat de qui directament no beu vi i no vol pagar per aquest luxe. Aquí, l'experta se sincera i assumeix que "no hi ha una forma directa, però elegant, de comunicar-ho" i el seu consell és comentar-ho amb algú proper perquè, al seu torn, ho comenti amb una altra persona i d'aquesta manera, més discreta, la informació arribi a tots.

Hi ha tradicions i els grups grans d'amics / Foto: Freepik

Com sempre, les noves tecnologies ens poden salvar la vida i les amistats. Cada dia n'hi ha més que faciliten la tasca de repartir el comptant del compte i fer-ho de la forma més equilibrada possible i també discreta. Que no és qüestió que tot el restaurant s'acabi assabentant que no vols pagar les postres dels fills maleducats dels teus amics o la segona copa de la nova xicota del teu cosí. I un extra, no oblidis que Bizum també et permet demanar diners, per a aquells que sempre tenen la frase de "després et passo el que et dec" i aquesta quantitat no arriba a la teva butxaca. Amb els comptes clars, la digestió sempre es fa millor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!