L'Aperol Spritz és un còctel icònic que ha guanyat popularitat a tot el món gràcies al seu sabor refrescant i el seu vibrant color taronja. Originari del nord d'Itàlia, aquest glop s'ha convertit en un símbol de l'"aperitiu", aquell moment tan italià de relaxar-se abans del sopar amb una beguda lleugera i un mos. Encara que és senzill de preparar, hi ha un error comú que molts cometen en fer-ho, la qual cosa pot alterar el seu delicat equilibri de sabors.

Un símbol de l'aperitiu

Ingredients de l'Aperol Spritz

Per preparar un autèntic Aperol Spritz, només necessites tres ingredients bàsics:

  • Aperol: Un licor italià de baixa graduació alcohòlica, amb un sabor lleugerament amarg i dolç, elaborat amb una barreja secreta d'herbes i arrels.
  • Prosecco: Un vi escumós italià, sec i afruitat, que afegeix bombolles i lleugeresa al còctel.
  • Aigua amb gas o soda: Aquest toc final equilibra els sabors i aporta una bombollejant frescor.

A més, necessitaràs:

  • Gel en cubs
  • Una rodanxa de taronja per decorar
Aperol Spritz / Foto: Unsplash
Aperol Spritz / Foto: Unsplash

Preparació de l'Aperol Spritz

L'Aperol Spritz es prepara directament en un vas, preferiblement un de gran i ample, com una copa de vi. Omple el vas fins al límit amb cubs de gel. És important que el còctel sigui ben fred per gaudir de tot el seu sabor. Aboca el Prosecco. La recepta clàssica de l'Aperol Spritz segueix la regla del "3-2-1". Primer, aboca 3 parts de Prosecco (aproximadament 90 ml). Aquest pas és crucial perquè les bombolles es mantinguin vives i li donin al còctel la seva característica efervescència. Afegeix l'Aperol. Després, afegeix 2 parts d'Aperol (uns 60 ml). El licor ha de flotar suaument sobre el Prosecco, creant un bonic degradat al vas. Completa amb aigua amb gas. Finalment, afegeix 1 part d'aigua amb gas (30 ml). Pots ajustar aquesta quantitat segons la teva preferència, però no t'excedeixis, ja que el Spritz no ha de ser massa aigualit. Finalment, remou lleugerament la barreja per combinar els ingredients sense perdre les bombolles. Afegeix una rodanxa de taronja dins del vas per donar-li un toc aromàtic i decoratiu.

Un dels ingredients fonamentals de l'Aperol Spritz és el prosecco / Foto: Unsplash
Un dels ingredients fonamentals de l'Aperol Spritz és el prosecco / Foto: Unsplash

El secret de l'autèntic Aperol Spritz està en mantenir la proporció adequada de 3-2-1 entre Prosecco, Aperol i aigua amb gas

L'error comú en prendre un Aperol Spritz

Un dels errors més comuns en gaudir d'un Aperol Spritz és preparar-lo amb una proporció incorrecta d'ingredients. Alguns bars o persones tendeixen a afegir més Aperol del necessari, la qual cosa resulta en un còctel massa dolç i amarg alhora. D'altres, en canvi, afegeixen massa Prosecco o aigua amb gas, diluint el sabor i trencant l'equilibri.

El secret de l'autèntic Aperol Spritz està en mantenir la proporció adequada de 3-2-1 entre Prosecco, Aperol i aigua amb gas. Aquesta fórmula assegura que cada xarrup tingui l'equilibri perfecte entre la dolçor del Prosecco, l'amargor de l'Aperol i la frescor de l'aigua amb gas.

L'Aperol Spritz és una beguda elegant i refrescant, perfecta per a qualsevol ocasió, especialment en els càlids dies d'estiu. En preparar-lo a casa, segueix la proporció clàssica i assegura't d'utilitzar ingredients de qualitat. Així gaudiràs d'un còctel autèntic, tal com ho faries en una terrassa a Itàlia. Salut!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!