La Sala La Paloma va ser l'espai escollit ahir per celebrar la X Gala Macarfi. Un festival gastronòmic amb 200 xefs de tot l'Estat en què es van anunciar les llistes dels 10 o 15 millors restaurants de les 8 comunitats autònomes on Macarfi treballa. L'edició especial d'una guia nascuda a Barcelona que arriba a la dècada de vida amb uns objectius més ambiciosos que mai.
‼️ Ja és oficial: aquests són els 15 millors restaurants de Catalunya, segons la guia Macarfi
🏆 La guia Macarfi reconeix dos restaurants catalans en la categoria de millor obertura del darrer any
Convocatòria d'èxit
La Paloma és una de les sales més emblemàtiques de Barcelona. Ubicada al Raval, a tocar del Paral·lel, La Paloma va obrir portes a les 19:15, puntualment, per acollir l'aglomeració de gent que feia fila ordenadament a les seves portes. A dins, cuiners, periodistes, amics i convidats s'acreditaven i entraven en una sala plena de gom a gom. La Paloma és imponent; no per ser una sala gran, sinó per ser una sala preciosa. La pista de ball era plena de cadires de fusta que feien la funció de butaques. Als laterals a peu de pista i al segon pis, les llotges omplien uns laterals decorats al més pur estil de teatre clàssic.
Durant tota la gala, els discursos de les diferents personalitats es van anar intercalant amb vídeos que amenitzaven i esclarien tot allò que s'explicava
La sala era plena d'adults vestits de gala que, per molt que no et sonin, saps que són gent important. O almenys ho semblen. Entre cuiners i companys de premsa, tothom va prenent lloc intentant moure's entre la multitud. En un racó, els protagonistes de la nit desfilaven pel photocall per respondre les preguntes dels periodistes i ser retratats amb Manuel Carreras, fundador de la guia Macarfi. I quan tothom va ser a lloc, es van apagar els llums i l'atenció va passar del photocall a l'escenari.
10 anys d'història
El gran Carlos Latre va ser l'encarregat, un any més, de conduir la gala. Una gala amb molts nominats, molts guanyadors i diferents homenatges. L'acte va començar amb un discurs de Manuel Carreras, que va destacar algunes de les dades més importants de Macarfi i va repassar l'evolució de la guia durant els últims 10 anys. Durant tota la gala, els discursos de les diferents personalitats es van anar intercalant amb vídeos que amenitzaven i esclarien tot allò que s'explicava. Un suport audiovisual molt útil que fins i tot va servir per projectar un vídeo de Ferran Adrià, absència destacada de la nit per motius d'agenda.
És justament amb Adrià i amb Arzak amb qui es va iniciar l'entrega de premis. Representats per Rita Soler, filla de Juli Soler, i per Elena Arzak, filla de Juan Mari Arzak, els dos cuiners van rebre un premi honorífic per la seva trajectòria. Seguidament, i de nou amb Latre com a conductor, es van anunciar els 3 nous restaurants que entren a formar part del Top of The Tops: Disfrutar, DiverXo i Asador Etxebarri. A continuació, després d'unes paraules d'Eduard Xatruch, es van anunciar els premis a Rookies de l'any; una llista que reconeix les 15 millors obertures de tot l'Estat. Una llista amb 2 restaurants catalans a les primeres posicions, Esperit Roca (4) i Maymanta (3), que enguany encapçala el restaurant Ibai, del País Basc.
Les llistes dels millors
Finalment, va arribar el gran moment de la nit. El moment d'anunciar els millors restaurants de les 8 comunitats autònomes on, fins ara, ha treballat la guia Macarfi. Carlos Latre va anar anunciant, del 15 o 10, en funció de la regió, fins al número 1, els millors restaurants del País Valencià, Astúries, País Basc, Cantàbria, Rioja, Madrid, Andalusia i Catalunya. Després de cada anunci, amb el seu respectiu vídeo projectat a l'escenari, els cuiners pujaven a l'escenari per rebre el diploma i es passava a la següent comunitat. Una estona en què van desfilar més de 90 cuiners per l'escenari, però que no es va fer gens llarga gràcies a la bona organització de la guia i a la gran feina de Latre.
Una gala que l'any vinent preveu tenir presència a totes les províncies de la península i que es consolida com la guia independent i democràtica més important de l'Estat
Un cop acabat l'acte, l'equip de Nandu Jubany va ser l'encarregat de preparar el càtering de sopar per a tots els convidats. L'atenció, de nou, va canviar de l'escenari als laterals de la sala, on diferents estacions de menjar preparat —de primeríssima qualitat— feien salivar tothom. De nou, cues i aglomeracions per aconseguir un tall de pernil o per gaudir de l'espectacular tonyina que servia Jubany. Ja sense cadires pel mig i amb un espai obert més avesat a la festa, la gent va començar a xerrar, menjar i a comentar la jugada amb algun safareig fugaç. I és així com, entre les feinades dels cambrers per obrir-se pas entre la gent i l'estona distesa de felicitacions a cuiners, vam donar per acabada la 10a edició de la Gala Macarfi; una gala que l'any vinent preveu tenir presència a totes les províncies de la península i que es consolida com la guia independent i democràtica més important de l'Estat.