Quan vas al mercat a comprar un producte, a més del preu, segurament mires l'origen d'allò que compres; saber d'on ve la fruita, qui ha fet l'embotit o d'on surt l'oli que gastes són qüestions importants a l'hora d'escollir en què gastar-se els diners. Les Denominacions d'Origen o les Indicacions Geogràfiques Protegides són eines que ajuden a donar valor a la feina dels productors locals, especialment aquells que treballen de manera ecològica. Però què vol dir que un aliment sigui ecològic? I com se certifica l'origen ecològic d'un producte? Hem acompanyat un inspector del CCPAE en una visita al celler-molí Collbaix, a tocar de Manresa, per conèixer de primera mà com se certifiquen els productes ecològics catalans.

La filosofia dels productors

Els productors que es dediquen al cultiu ecològic són molt més que pagesos convencionals. Són un col·lectiu que treballa amb i pel territori, que conrea producte ecològic per ideologia i amb l'objectiu d'obtenir fruits de la terra de la manera més respectuosa possible amb el medi ambient i amb el paisatge. En Josep Maria és pagès, viticultor i el responsable de la finca de Collbaix celler El Molí, a tocar de Manresa. Forma part de la 4a generació de viticultors de la seva família, malgrat que el projecte de Collbaix el va engegar ell ara fa 20 anys.

En Josep Maria explica que "fer ecològic amb una finalitat comercial és un error. L'ecològic és una filosofia de treball que només has de seguir si te la creus i hi confies". Va ser el primer pagès del Bages a inscriure's al CCPAE, l'any 2009. "Sovint em pregunten per què planto olives, que qui les collirà quan jo no hi sigui; sempre responc que les plegarà qui vingui darrere, perquè el que fem és plantar futur" explica.

L'oli que fa és, literalment, suc d'oliva: cull el fruit, el premsa i el resultat que en treu és l'oli que comercialitza

Josep Maria explicant la producció de vi a El Molí
En Josep Maria explica el procés de producció del vi ecològic a Collbaix / Foto: Oriol Foix Duaigües

En Josep Maria fa oli i vi amb les oliveres i les vinyes que té plantades a les 13 ha de la finca Collbaix i les 40 que té repartides en diferents punts de la comarca, algunes de les quals amagades i a resguard entre els boscos de la zona. L'oli que fa és, literalment, suc d'oliva: cull el fruit, el premsa i el resultat que en treu és l'oli que comercialitza. No hi afegeix ni en treu res. Treballa amb 3 varietats diferents d'oliva (arbequina, corbella i verdal) i elabora 3 olis monovarietals amb cadascuna d'elles.

Cada any es fa, com a mínim, una inspecció per validar diferents aspectes generals, tot i que se'n poden fer més per controlar variables concretes

Pel que fa al vi, que suposa el volum més gran de producció de la finca, en Josep Maria n'elabora de blanc i de negre, adscrit a la DO Pla de Bages i amb uns resultats excel·lents que li han merescut més d'un premi. L'últim, el premi a millor Mandó de Catalunya del 2024 atorgat als Premis Vinari d'enguany.

Celler El Molí
Botes de vi del celler El Molí de Collbaix / Foto: Oriol Foix Duaigües

L'autoritat que certifica

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és l’autoritat de control de Catalunya encarregada d'auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics del nostre país. És un òrgan tutelat administrativament pel Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat i l'organització responsable d'atorgar el certificat d'"ecològic" als productes catalans que ho siguin.

El CCPAE defineix la producció agrària ecològica, denominada també biològica i orgànica, com un sistema de producció i elaboració que té com a objectiu l’obtenció d’aliments d’òptima qualitat nutritiva i organolèptica, lliures de residus, minimitzant l’impacte humà en el medi ambient. Utilitza els recursos naturals de manera òptima, contribuint a preservar la biodiversitat vegetal i animal, i que aposta per impulsar el desenvolupament local sostenible de la zona. Aquest sistema de producció, el seu etiquetatge i control està regulat per la Unió Europea. La normativa marc és el Reglament (UE) 2018/848.

Logotip ecològic UE
Logotip ecològic UE / Foto: Unió Europea

Cada any es fa, com a mínim, una inspecció per validar diferents aspectes generals, tot i que se'n poden fer més per controlar variables concretes. L'entitat compta amb una cinquantena d'inspectors repartits per tot el territori, la majoria a la regió del Penedès, on els cellers de vi ecològic acumulen la majoria d'explotacions d'aquest tipus a Catalunya.

A més de controlar la manera com es produeixen els aliments, certificant que no s'utilitzen ni herbicides ni insecticides o que només es fan servir adobs orgànics, entre altres condicions, el CCPAE també fa inspeccions de traçabilitat. És a dir, demana un producte, com podria ser una ampolla d'oli, i l'elaborador ha de poder acreditar documentalment tot el procés que s'ha seguit per fer-la, des de l'arbre del qual han sortit les olives fins al lot al qual pertany l'ampolla.

Entrada finca El Molí
Entrada del celler El Molí, al camí de Rajadell, a tocar de Manresa (Bages) / Foto: Oriol Foix Duaigües

Una feinada, tant per part del CCPAE com sobretot dels pagesos i ramaders de Catalunya, que molt poques vegades valorem a l'hora d'escollir el producte que comprem. Així doncs, la pròxima vegada que vegis un article ecològic a la botiga, en comptes de descartar-lo directament perquè és una mica més car, pensa en tot el que ha hagut de passar per poder acreditar l'origen i la qualitat que té.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!