Aquest dimecres 5 de juny a la nit, hora estatunidenca, o matinada de dijous, hora catalana, s'anuncien els 50 millors restaurants del món. L'esdeveniment gastronòmic més important del món, The World's 50 Best Restaurants, se celebra a Las Vegas i ha de coronar el nou millor establiment del globus terraqüi, després de la victòria del Central, a Lima, de l'any passat o els cinc triomfs d'El Bulli o les dues vegades que El Celler de Can Roca ha assolit l'èxit (2013 i 2015). Enguany les probabilitats que un tercer restaurant català s'alci al capdamunt del pòdium mundial són molt elevades, després que el barceloní Disfrutar quedés en segon lloc en l'edició del 2023.

⚔️ Cara a cara entre DiverXo i Disfrutar: quin serà el millor restaurant del món?
 

The World's 50 Best Restaurants: l'elecció dels finalistes

Però qui escull quins són els millors restaurants del món? Quin és el sistema de votació i com funciona? Tot seguit, responem aquestes preguntes endinsant-nos en els detalls.

El sistema de votació

La llista dels 50 millors restaurants del món ofereix una instantània anual de les opinions i experiències de 1.080 experts internacionals del sector de la restauració. És un referent gastronòmic reconegut mundialment que mostra les tendències capdavanteres i destaca els grans restaurants de tots els racons del planeta. El que constitueix el "millor" es deixa al judici d'aquests gurmets de confiança. No hi ha una llista de criteris predeterminada, però hi ha regles de votació estrictes. A partir del 2019, els membres del grup Best of the Best, que està format pels antics restaurants número 1 de la llista, no són elegibles al rànquing anual.

El procés de votació i els resultats dels 50 millors restaurants del món estan subjectes a l'adjudicació independent de la consultora de serveis professionals de renom mundial Deloitte. La llista dels 50 millors restaurants del món es publica cada any des del 2002, amb l'excepció del 2020 a causa de l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 en la indústria de la restauració mundial.

Com funciona la votació

La llista i els premis dels 50 millors restaurants del món estan organitzats i compilats per William Reed. Cap dels empleats de l'organitzador, ni de cap dels patrocinadors associats als premis, forma part de l'Acadèmia de votació. La llista es crea a partir dels vots de l'Acadèmia dels 50 millors restaurants del món, que inclou 1.080 experts internacionals del sector de la restauració, amb un equilibri de gènere 50/50. Es divideix en 27 regions separades arreu del món; cada regió té el seu propi tribunal de vot de 40 membres, inclòs un president per encapçalar-lo. Almenys el 25% dels panelistes de cada regió canvien cada any.

El panel de cada regió està format per escriptors i crítics gastronòmics, cuiners, restauradors i gurmets viatgers, cadascun dels quals té 10 vots. Algunes regions abasten més d'un país. La decisió sobre com es divideix el món es deixa a l'organitzador i als presidents regionals i es debat i es reavalua anualment. Les divisions estan dissenyades per representar l'escena global dels restaurants en el moment actual de la manera més justa possible.

Les normes de votació

  • La votació és estrictament confidencial abans de l'anunci dels premis.
  • El 2023, cada membre de l'Acadèmia vota entre 6 i 10 restaurants en funció de la seva capacitat per viatjar internacionalment; un màxim de 6 restaurants es poden ubicar a la regió d'origen del votant.
  • Els membres de l'Acadèmia presenten les seves eleccions per ordre de preferència.
  • Els membres de l'Acadèmia han d'haver dinat als restaurants que designen durant els darrers 18 mesos, i se'ls demana que confirmin aquest fet per a cadascuna de les seves nominacions.
  • Els membres de l'Acadèmia han de confirmar la data de la seva última visita a cadascun dels restaurants que designin.
  • Els membres de l'Acadèmia no poden votar pels restaurants que tenen o en els quals tenen interès financer, i se'ls demana que confirmin aquest fet per a cadascuna de les seves nominacions.
  • Els membres de l'Acadèmia no poden votar un restaurant basant-se en una experiència gastronòmica que no es fa al mateix restaurant; per exemple, quan un restaurant o un xef organitza sopars en diferents localitats.
  • Els membres de l'Acadèmia no poden votar per un restaurant que estigui tancat o tancarà 3 mesos després de la publicació de les llistes. Per tant, no poden votar per un restaurant temporal o "pop-up".
  • Les nominacions s'han de fer per al restaurant, no per al restaurador o el xef (excepte en el cas de premis individuals especials).
  • Els membres de l'Acadèmia haurien de romandre en l'anonimat i no revelar que formen part dels 50 millors restaurants del món.
  • No hi ha criteris que hagi de complir un restaurant. No han de vendre un determinat producte. No cal que hagin estat oberts un nombre determinat d'anys i no cal que hagin guanyat cap altre reconeixement culinari.

Aquest mètode significa que els restaurants no poden sol·licitar ser a la llista i no poden ser nominats. També vol dir que tots els restaurants del món són elegibles, tret que formi part del grup Best of the Best, s'hagi tancat (permanentment) en el moment en què s'anuncien les llistes o es rebi un avís que tancarà al període poc després de la publicació dels resultats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!