Segur que més d'una vegada has hagut de tirar aliments frescos que s'han espatllat al teu rebost o frigorífic. Per desgràcia, és una mica més comú del que pensem.
Però per sort tenim aquests trucs amb què podràs treure el màxim profit a la fruita i verdura en cada temporada; sobretot a l'estiu, quan l'altes temperatures afecten, encara més, als productes frescos que comprem i al seu bon estat de conservació.
Planifica la teva compra
Pot semblar una obvietat, però sovint comprem més aliments dels que necessitem. Potser no és un problema per als processats i productes en conserves. Tanmateix, en el cas de la fruita i la verdura, no planificar la compra pot suposar que malgastem gran part del que adquirim.
Sovint comprem més aliments dels que necessitem
Per això, abans d'anar al supermercat, para't a pensar quines quantitats de fruita i verdura pot consumir la teva família. Així realitzaràs una compra més sostenible i també ho notaràs a la teva butxaca. Tingues en compte els terminis de maduració de cada aliment.
Bosses de plàstic
Moltes fruites i verdures són molt sensibles a la humitat. Per això, si les guardes al frigorífic i dins de bosses de plàstic, el més probable és que es facin malbé. Les bosses fan que la humitat de la nevera es concentri i no permet l'oxigenació de la fruita, una cosa que també és vital perquè es conservin.
Pots i tuppers, els teus aliats
Ja hem dit "no" a les bosses de plàstic, però poden els tuppers conservar les fruites i verdures a l'estiu? Doncs esclar que sí. Els recipients hermètics afavoreixen que es mantinguin les condicions de conservació d'aquests aliments.
Pots utilitzar aquest tipus de pots per guardar aquelles peces que necessitin el frigo, però als quals no els vingui bé la humitat. Aquest tipus de recipients també t'ajuda en altres moments: com ja sabràs, no convé guardar la fruita tallada i pelada, ja que així s'accelera el seu procés de descomposició. Tret que vagis a consumir-lo el mateix dia, com quan vas al treball o a la platja. En aquests casos, et vindran bé aquests pots hermètics per al seu transport i conservació.
Aprofita la fruita madura
Quan veiem una peça que està espatllada, el nostre primer impuls és tirar-la. Tanmateix, en moltes d'aquestes ocasions podem aprofitar part de la peça.
Els adobats i almívars són una opció per continuar menjant verdura i fruita més enllà del seu període natural de conservació. I també les confitures i melmelades. O directament aprofitar les peces molt madures, però encara en bon estat per elaborar postres.
Al congelador!
Es pot congelar la fruita i verdura? Esclar que sí! Encara que amb alguns matisos. Una vegada es congelen, perden algunes de les seves propietats de presència i sabor. Per això, no et recomanem utilitzar fruites i verdures congelades per a macedònies o amanides.
Tanmateix, talla i congela el pebrot o la ceba per fer sofregits; o fruites com el préssec, el mango, el meló... per fer gelats, batuts o smoothies.