Cuinar gambes a casa pot ser una experiència deliciosa, però l'olor intensa que aquestes desprenen durant la seva preparació pot ser un inconvenient. Afortunadament, hi ha diversos mètodes efectius per minimitzar i eliminar aquesta olor persistent.

Com evitar l'olor intensa de gambes

Ventilació i extracció de fums

El primer pas per evitar que l'olor de gambes impregni la teva casa és assegurar-te que la cuina estigui ben ventilada. Obre les finestres i portes per permetre que l'aire circuli. A més, encén la campana de fums al màxim nivell abans de començar a cuinar i deixa-la encesa durant i després de la cocció. Si no tens campana de fums, un ventilador col·locat estratègicament pot ajudar a dirigir l'aire cap a les finestres obertes.

farhad ibrahimzade JocD18QpAkY unsplash
Hi ha moltes maneres de cuinar i preparar gambes / Foto: Unsplash

Cocció a l'aire lliure

Si el clima ho permet, considera cuinar les gambes a l'aire lliure en una graella o en una cuina portàtil. Això no només evita que l'olor es concentri a l'interior de casa teva, sinó que també afegeix un deliciós gust fumat de les gambes. Cuinar al pati o balcó és una excel·lent manera de mantenir l'olor fora de la casa.

Mètodes de cocció alternatius

El mètode de cocció pot influir en la quantitat d'olor que es produeix. Cuinar les gambes al vapor en lloc de fregir-les pot reduir significativament l'olor. Si decideixes bullir-les, afegeix a l'aigua herbes aromàtiques com el llorer, el julivert o la farigola, juntament amb rodanxes de llimona o vinagre, el que ajuda a neutralitzar les olors fortes.

Ingredients aromàtics

Utilitzar ingredients aromàtics durant la preparació també pot ajudar a emmascarar l'olor de les gambes. L'all, la ceba i el gingebre no només milloren el sabor dels teus plats, sinó que també poden combatre les olors fortes. Sofregeix aquests ingredients abans d'afegir les gambes i veuràs com la seva aroma predominant ajuda a mitigar l'olor de marisc.

Neteja ràpida i eficaç

Una vegada que hagis acabat de cuinar, neteja immediatament tots els estris i superfícies que hagin estat en contacte amb les gambes. Les restes de marisc poden continuar emetent olor si es deixen exposats. Renta les olles, paelles i estris amb aigua calenta i sabó, i desinfecta les superfícies de treball amb un netejador amb fragància. A més, treu les escombraries immediatament si conté closques o restes de gambes.

Una vegada que hagis acabat de cuinar, neteja immediatament tots els estris i superfícies

kawe rodrigues uRH1wvqcQyA unsplash
Gambes en la paella / Foto: Unsplash

Absorbir les olors

Col·locar bols de bicarbonat de sodi o vinagre blanc a la cuina pot ajudar a absorbir les olors persistents. Aquests productes són coneguts per la seva capacitat per neutralitzar olors en l'aire. També pots utilitzar carbó activat o grans de cafè en bols oberts per a un efecte similar.

Aromatitzar l'ambient

Finalment, després de cuinar i netejar, aromatitza la teva casa amb essències naturals. Bull una barreja d'aigua, canyella en branca, claus d'olor i closques de cítrics per omplir la teva casa amb una aroma fresca i agradable que contraresti qualsevol olor restant de les gambes.

Amb aquestes estratègies, podràs gaudir de les teves delicioses gambes sense preocupar-te per l'olor que puguin deixar a casa teva.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!