Fer anxoves casolanes no només pot ser un projecte culinari gratificant, sinó que també pot resultar molt més econòmic que comprar-les en botigues especialitzades. A continuació, t'expliquem com preparar anxoves casolanes exquisides seguint uns senzills passos.

Com fer unes anxoves casolanes exquisides

Ingredients i estris

Per començar, necessitaràs els següents ingredients i estris:

  • Seitons frescos (al voltant d'1 kg)
  • Sal marina gruixuda (aproximadament 1 kg)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Flascons de vidre amb tapa hermètica
  • Un recipient gran
  • Pesos per premsar (pot ser un plat amb una cosa de pes a sobre)

Les anxoves són ideals a qualsevol hora del dia

chris curri 4Akc60QXHVQ unsplash
Les anxoves combinen amb multitud d'aliments / Foto: Unsplash

Anxoves casolanes: elaboració pas a pas

Primer, renta els seitons amb aigua freda per eliminar qualsevol brutícia o escames. Després, retira el cap i les tripes. Assegura't de treure les espines centrals amb compte, mantenint els filets tan intactes com sigui possible. En un recipient gran, col·loca una capa de sal marina gruixuda en el fons. A sobre, col·loca una capa de seitons amb la pell cap a baix. Repeteix aquest procés, alternant capes de sal i seitons, fins que hagis utilitzat tots els seitons. Acaba amb una capa generosa de sal a sobre.

Cobreix els seitons amb un plat que s'ajusti a la mida del recipient i col·loca un pes a sobre per premsar el peix. Això ajudarà que la sal penetri i que els líquids s'escorrin. Deixa el recipient en un lloc fresc i fosc durant almenys 3 mesos. Durant aquest temps, els seitons es curaran, absorbint la sal i desenvolupant el seu sabor característic. Després de 3 mesos, retira els seitons del recipient de sal. Esbandeix-los amb aigua freda per treure l'excés de sal. Després, col·loca'ls en aigua freda durant una hora per a treure una mica de sal. Escorre'ls bé i asseca'ls amb paper absorbent.

inigo de la maça MayvFAx3EX8 unsplash
Anxova fresca / Foto: Unsplash

Col·loca els seitons en flascons de vidre amb tapa hermètica. Omple els flascons amb oli d'oliva verge extra, assegurant-te que els seitons estiguin completament coberts. Això no només preservarà el peix, sinó que també li donarà un sabor deliciós. Tanca bé els flascons i guarda'ls en un lloc fresc i fosc.

Consells addicionals

  • Qualitat del peix: Utilitza seitons frescos d'alta qualitat per obtenir els millors resultats.
  • Control de sal: Si prefereixes unes anxoves menys salades, pots ajustar el temps de remull en aigua freda després del curat.
  • Creativitat en sabors: Pots agregar herbes aromàtiques o espècies a l'oli d'oliva per donar-li un toc personal les teves anxoves casolanes.

Seguint aquests passos, no només obtindràs anxoves delicioses i molt més econòmiques que les comprades en botiga, sinó que també gaudiràs del procés artesanal de crear un producte gurmet a la teva pròpia cuina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!