Els bunyols de vent són un clàssic de la rebosteria tradicional. Cruixents per fora, esponjosos per dins i amb un sabor inconfusible, ens transporten a la infantesa i a aquelles tardes a casa de l'àvia. Encara que semblen complicats, amb la recepta i els trucs adequats, aconseguiràs uns bunyols perfectes.

Com fer els millors bunyols de vent

Per fer bunyols de vent necessitaràs els següents ingredients:

  • 125 ml d'aigua
  • 125 ml de llet
  • 100 g de mantega
  • 150 g de farina
  • 4 ous
  • 1 culleradeta de sucre
  • 1 mica de sal
  • Ratlladura de llimona o taronja (opcional)
  • Oli per fregir (preferiblement de gira-sol o suau)
  • Sucre llustre per empolvorar
Cruixents per fora i esponjosos per dins / Foto: Unsplash
Cruixents per fora i esponjosos per dins / Foto: Unsplash

En un cassó, escalfa l'aigua, la llet, la mantega, el sucre i la sal. Quan la mantega estigui completament fosa i el líquid comenci a bullir, afegeix la farina de cop. Remou amb una cullera de fusta sense parar fins que la massa es desenganxi de les parets del cassó i formi una bola. Retira la massa del foc i deixa temperar uns minuts. Després, afegeix els ous un a un, batent bé després de cada addició. És important no agregar el següent ou fins que l'anterior estigui ben integrat. La massa ha de quedar suau, brillant i una mica enganxosa, però prou ferma per mantenir la seva forma en fregir.

Hem d'aconseguir una massa de textura enganxosa / Foto: Unsplash
Hem d'aconseguir una massa de textura enganxosa / Foto: Unsplash

Escalfa abundant oli en una paella o cassó uns 170 °C. Amb l'ajuda de dues culleres, forma petites porcions de massa i llança-les en l'oli calent. No en posis massa alhora, ja que els bunyols creixeran i necessiten espai. Deixa'ls fregir fins que estiguin daurats i esponjosos. Es donaran la volta sols en inflar-se, però si no ho fan, ajuda'ls amb una escumadora. Retira els bunyols i col·loca'ls sobre paper absorbent per eliminar l'excés d'oli. Una vegada temperats, empolvora'ls amb sucre llustre. També pots omplir-los de crema pastissera o xocolata si ho prefereixes.

No intentis fregir-ne molts alhora, ja que creixeran i necessitaran espai a la paella

Consells de l'àvia

No batis la massa en excés després d'afegir els ous, només el necessari per integrar-los. L'oli ha de ser calent, però no massa. Si és molt fred, els bunyols absorbiran oli i quedaran greixosos; si està massa calent, es dauraran per fora i quedaran crus per dins. Si vols que els bunyols siguin més lleugers, utilitza només aigua en lloc de llet. Per donar-los més sabor, afegeix una mica d'anís o canyella a la massa. Seguint aquests passos, aconseguiràs uns bunyols de vent irresistibles, com els que feia la teva àvia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!