El cafè és un producte indispensable per a gran part de la població. Hi ha qui el pren com si fos benzina i hi ha a qui li agrada preparar-se'l amb calma i gaudir-lo amb temps. En qualsevol cas, el cafè es pot prendre de mil maneres: tallat, amb llet, sol, americà, amb gel, cigaló... El que segurament no sabies és que també existeix el cafè català, una manera de preparar-lo que inclou ingredients molt tradicionals. T'expliquem què és i com fer el cafè català.

Cafè català

Tothom coneix el cafè irlandès, una beguda feta amb cafè, whisky i nata. Però el que no és tan popular és el cafè català, també conegut com a "Catalanish" en alguns racons del país, en referència al similar "Irish Coffee" (cafè irlandès en anglès). Es tracta d'un invent relativament modern que no s'estila gaire en les cartes contemporànies. A Catalunya hi ha molta tradició de cigaló (cafè amb un raig de crema o licor), però no som gaire de receptes de cafè més sofisticades. El cafè català té diverses versions, però en totes hi ha tres elements en comú: el cafè, la nata i la crema catalana.

Crema catalana restaurant Salt
Crema catalana amb carquinyolis i moscatell del restaurant Salt, unes postres del tot tradicionals. / Foto: Oriol Foix Duaigües

Per fer la versió popular i senzilla del cafè català necessitaràs:

  • Cafè
  • Licor de crema catalana
  • Nata
  • Sucre

Fes un cafè expresso i reserva'l en una gerra petita. Al got en què vulguis servir el cafè català -preferiblement un got transparent-, posa un bon raig de licor de crema catalana. A sobre, hi hauràs d'abocar el cafè. Procura fer-ho a poc a poc perquè els dos líquids es mesclin el menys possible. Finalment, posa la nata sobre el cafè i corona-ho amb una mica de sucre. Crema el sucre amb un bufador, igual com ho faries amb la crema catalana, i ja tindràs el teu cafè català fet en un moment.

Diferents versions

Si et ve de gust provar alguna variació amb aquesta recepta, pots modificar algun dels passos amb ingredients similars. Pots fer una emulsió de llet amb almívar per substituir el licor de crema catalana. Per fer l'almívar, infusiona aigua, sucre, canyella i rodelles de llimona en un recipient metàl·lic i deixa'l reduir a foc lent durant uns 20-30 minuts. Posa aquesta mescla a la base, a continuació el cafè, la nata i el sucre cremat. 

Si ens posem gormands, la versió més potent d'aquest cafè consisteix a substituir el licor de crema catalana per crema catalana

I si ens posem gormands, la versió més potent d'aquest cafè consisteix a substituir el licor de crema catalana per crema catalana. Posa'n a la base del got, seguit del cafè, la nata i el sucre cremat. Una versió una mica més extrema que, de fet, pots combinar amb l'original; és a dir, una combinació de crema catalana i licor de crema catalana. Unes postres semblants al gelat català, que consisteix en una bola de vainilla ofegada en ratafia. Barreja-ho com vulguis, però sempre amb moderació i criteri. La gràcia de la cuina domèstica és acabar trobant aquella recepta única que farà que els teus plats, i gots, siguin especials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!