Fer codony a casa és una tradició que moltes famílies han transmès de generació en generació. Si alguna vegada has provat el codony de la teva àvia, sabràs que té un sabor i una textura inigualables, molt diferents dels que es compren en botigues. La clau per aconseguir aquest toc especial rau en la paciència, la cura en cada pas i, per descomptat, la selecció d'ingredients frescos. Aquí t'expliquem com fer-lo perquè et quedi tan deliciós com el de l'àvia.

Com fer codony casolà

Primer, necessitaràs ingredients senzills: codonys frescos, sucre i aigua. És recomanable que els codonys siguin ben madurs, ja que el seu sabor serà més dolç i la seva carn més fàcil de treballar. També és important rentar molt bé la fruita, ja que la pell estarà en contacte amb l'aigua que després formarà part de la recepta.

tijana drndarski XcoG1wDMk8U unsplash
Codony al natural / Foto: Unsplash

El primer pas consisteix a pelar els codonys i tallar-los a trossos petits. Aquesta part pot ser una mica complicada, ja que els codonys són durs. Tingues paciència i utilitza un ganivet afilat per facilitar la tasca. Una vegada tallats, col·loca els trossos en una cassola gran amb prou aigua per cobrir-los i posa'ls a bullir. Cuina els codonys fins que estiguin tendres; això pot portar entre 30 i 40 minuts. Saps que estan a punt quan pots punxar-los fàcilment amb una forquilla.

El primer pas consisteix a pelar els codonys i tallar-los a trossos petits; aquesta és la part més complicada

Quan els codonys siguin tendres, escorre'ls i tritura'ls amb un passapuré o un processador d'aliments fins a obtenir un puré suau. Ara, pesa el puré de codony i afegeix la mateixa quantitat de sucre. Aquest és un punt important, ja que la proporció de sucre és el que garanteix la consistència adequada del dolç.

olga drach h jpF0XVCqg unsplash
Codony fresc / Foto: Unsplash

A continuació, posa la barreja de puré i sucre en una cassola gran i cuina-la a foc lent. Aquest procés pot portar entre 45 minuts i una hora. Durant aquest temps, és crucial remoure constantment per evitar que es pegui i es cremi. La barreja començarà a espessir i adquirir un color daurat intens. Saps que està a punt quan en passar una cullera pel fons de la cassola, la barreja se separa i no s'ajunta immediatament. Finalment, aboca el codony en un motlle prèviament greixat o cobert amb paper de forn. Deixa refredar a temperatura ambient i, quan estigui ferm, ja podràs gaudir d'aquest codony casolà que et transportarà als sabors de la infantesa, amb aquest toc artesanal que només el temps i l'afecte poden donar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!