Bon Any, gourmeters! La gastronomia no descansa i per celebrar el 2025 et portem una delícia, segurament la més preuada, al voltant dels formatges. Es tracta de la fondue! En el capítol d'aquesta setmana, el copropietari de Llet Crua, en Xevi Miró, ens explica el pas a pas per no perdre'n detall i fer la millor fondue de formatges a casa. La fondue de formatges és un plat tradicional que simbolitza la convivència i el plaer de compartir un àpat al voltant d’una taula. Originària de Suïssa, aquesta recepta s’ha popularitzat arreu del món gràcies a la seva simplicitat i el seu sabor reconfortant. La paraula "fondue" prové del francès i significa "fosa", fent referència al procés de fondre formatge per convertir-lo en una salsa cremosa.


L’origen de la fondue es remunta als Alps suïssos, on les famílies camperoles buscaven formes d’aprofitar el pa sec i els formatges endurits durant els llargs hiverns. La combinació d’aquests ingredients bàsics amb vi blanc va donar lloc a un plat nutritiu i deliciós. Amb el temps, la fondue es va convertir en un símbol cultural de Suïssa, i el 1930, la Unió Suïssa de Formatges la va promocionar com a plat nacional, consolidant la seva popularitat.

Com fer una fondue de formatges a casa

Elaborar una fondue de formatges és un procés relativament senzill, però requereix certa cura per aconseguir una textura perfecta i un sabor equilibrat. A continuació, es detalla el pas a pas per preparar una fondue clàssica. Els ingredients principals són:

  • 200 g de formatge Gruyère
  • 200 g de formatge Emmental o Vacherin
  • 1 gra d’all
  • 300 ml de vi blanc sec (com el Fendant, típic de Suïssa)
  • 1 cullerada de midó de blat de moro (Maizena)
  • 1 cullerada de licor de cirera (Kirsch), opcional
  • Pebre blanc i nou moscada al gust
  • Pa rústic o baguet, tallat a daus

Cada comensal utilitza una forquilla llarga per punxar un dau de pa i submergir-lo en la fondue. És fonamental mantenir la mescla calenta i remoure-la de tant en tant perquè el formatge no se solidifiqui

Pel que fa a la preparació. En primer lloc, ratlla els formatges i reserva'ls. Frega l’interior de la cassola de fondue (o una olla de fons gruixut) amb un gra d’all partit per la meitat. Això aporta un toc subtil de sabor. A foc baix, escalfa el vi blanc fins que estigui a punt de bullir, però sense arribar a ebullició. Afegeix-hi gradualment els formatges ratllats, remenant constantment amb una cullera de fusta en forma de vuit per evitar que s’enganxin. Continua amb la dissolució del midó de blat de moro amb el licor de cirera i incorpora'l a la barreja. Això ajudarà a espessir la fondue i a aconseguir una textura homogènia. Condimenta amb pebre blanc i una mica de nou moscada al gust. Finalment, quan la fondue estigui llisa i cremosa, col·loca la cassola sobre un fogonet de taula per mantenir-la calenta.

Llet Crua Formatges Xevi Miró / Foto: Raquel Sánchez
Llet Crua Formatges Xevi Miró / Foto: Raquel Sánchez

Tot i que la fondue de formatges és la més clàssica, existeixen moltes variants que val la pena explorar. La fondue bourguignonne, per exemple, consisteix a submergir trossos de carn en oli calent, mentre que la fondue de xocolata és una opció dolça ideal per a postres, on fruites fresques i llaminadures es mullen en xocolata fosa. A més, avui dia, es poden trobar receptes de fondue vegana elaborada amb formatges alternatius a base de fruits secs i altres ingredients vegetals, adaptant aquesta tradició a les necessitats alimentàries modernes. Així doncs, la fondue no només és un àpat, sinó també una experiència social que convida a la proximitat i la conversa. Sigui per una celebració especial o una nit tranquil·la d’hivern, aquest plat segueix sent un referent culinari que travessa fronteres i uneix generacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!