La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer unes mandonguilles casolanes des de zero, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com fer mandonguilles casolanes
Les mandonguilles són una delícia sucosa que sempre ve de gust. Amb una carn tendra i gustosa i una salsa per sucar-hi pa, les mandonguilles són més senzilles de fer del que et penses. Un cop les tinguis, les pots fer amb sípia, una de les receptes tradicionals més populars de casa nostra, o de la manera que més t'agradi. Però el més important és que siguin sempre casolanes.
Ingredients:
- 250 g de carn de vedella picada
- 250 g de carn de porc picada
- 100 g de cansalada de porc picada
- 1 ceba grossa
- 2 grans d’all
- 1 bitxo
- 1 ou
- 1 raig de brandi
- Unes gotes de salsa Tabasco
- 20 g de molla de pa
- 100 ml de llet
- Un manat petit de julivert
Per a la salsa:
- 2 pastanagues
- 300 g de sofregit de ceba i tomàquet
- 150 ml de vi blanc
- Sal i pebre
- Oli d’oliva
- 300 ml d’aigua
Elaboració:
En una cassola amb un raig d’oli generós, sofregim la ceba i els grans d’all picats amb el bitxo. Coem uns cinc minuts fins que tot queda ben sofregit. Esmicolem la molla de pa i l’amarem amb la llet. Aixafem per fer-ne un puré amb les mans. Barregem les carns en un bol gran. Hi afegim el sofregit de ceba (quan sigui tebi), la molla de pa, el brandi, el Tabasco, sal, pebre i l’ou. Barregem bé fins a aconseguir una massa ben lligada. Fem boles grandetes, les enfarinem i les fregim en abundant oli. Reservem. Fem la salsa. En una cassola gran sofregim les pastanagues tallades a dauets amb l’all amb un bon raig d’oli i un bon raig de vi blanc perquè no es cremi. Ara hi posem el sofregit de ceba i tomàquet. Fem coure lentament uns deu minuts. Ara hi posem les mandonguilles, l’aigua i fem coure el conjunt durant 15 minuts més. Anirem sacsejant la cassola, però sense ficar cullera perquè les mandonguilles es poden trencar. Rectifiquem de sal i pebre, i ja ho podem servir. Un plat exquisit fet des de zero a casa. Bon profit!