Les mandonguilles en salsa són un d'aquests plats que ens transporten a la infantesa amb només olorar-les. Són un clàssic de la cuina casolana, plenes de sabor i amb aquesta textura sucosa que només les receptes tradicionals aconsegueixen. Si vols preparar unes mandonguilles com les que feia la teva àvia, segueix aquesta recepta i aprèn els trucs que les fan irresistibles.

Mandonguilles en salsa com les que feia la teva àvia

Aquests són els ingredients que necessites per fer les mandonguilles com les feia la teva àvia:

  • 500 g de carn picada (barreja de porc i vedella per a més sucositat)
  • 1 gra d'all picat
  • 1 ou
  • 50 g de pa ratllat o molla de pa remullada en llet
  • Julivert fresc picat
  • Sal i pebre al gust
  • Farina per cobrir
  • Oli d'oliva verge extra per fregir

Per a la salsa:

  • 1 ceba gran
  • 1 pastanaga
  • 2 grans d'all
  • 1 vas de vi blanc
  • 300 ml de brou de carn o aigua
  • 1 cullerada de farina
  • Sal i pebre al gust
  • 1 fulla de llorer
Les mandonguilles tenen multitud de possibilitats / Foto: Unsplash
Les mandonguilles tenen multitud de possibilitats / Foto: Unsplash

A continuació veuràs com pots preparar-les a casa. En un bol gran, barreja la carn picada amb l'all picat, l'ou, el pa ratllat (o molla remullada), el julivert, la sal i el pebre. Pasta amb les mans fins a obtenir una barreja homogènia. Si la massa és massa tova, afegeix una mica més de pa ratllat fins que sigui fàcil de manejar. Forma boles de la mida d'una nou i passa-les lleugerament per farina perquè conservin la seva forma en cuinar-les. En una paella amb abundant oli d'oliva calenta, fregeix les mandonguilles a foc mitjà-alt fins que estiguin daurades per fora. No fa falta que es cuinin completament, ja que acabaran de fer-se a la salsa. Retira-les i reserva-les sobre paper absorbent per eliminar l'excés de greix.

Mandonguilles plenes de sabor i amb textura sucosa

A la mateixa paella, retira l'excés d'oli i deixa només un parell de cullerades. Sofregeix la ceba picada, la pastanaga en rodanxes i els alls a foc mitjà fins que estiguin tendres. Afegeix una cullerada de farina i remou bé perquè espesseixi la salsa. Incorpora el vi blanc i deixa que s'evapori l'alcohol durant un parell de minuts. Després, afegeix el brou de carn, la fulla de llorer, sal i pebre. Cuina a foc lent durant 10 minuts. Per obtenir una salsa més fina, pots triturar-la amb una batedora o deixar-la amb bocins, segons prefereixis.

Mandonguilles propietàries / Foto: Unsplash
Mandonguilles casolanes / Foto: Unsplash

Torna a col·locar les mandonguilles a la paella amb la salsa i deixa que es cuinin a foc baix durant uns 15-20 minuts, removent de tant en tant perquè absorbeixin bé el sabor. Les mandonguilles en salsa queden delicioses acompanyades de patates fregides, arròs blanc o pa casolà per mullar a la salsa. Aquest és un d'aquests plats que milloren amb el repòs, així que si les deixes unes hores a la nevera abans de servir-les, estaran encara més saboroses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!