La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer un brou de verdures, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com fer un brou de verdures
El brou casolà és una de les receptes més senzilles que hi ha. En funció del que posis al caldo tardaràs més o menys temps a enllestir-lo: no és el mateix un brou de verdures que un caldo de carn. Per a les verdures en tindràs prou amb una hora, però per aconseguir un bon caldo de carn necessitaràs ben bé tot un matí. A més, el brou casolà és un dels plats que més es nota que s'ha fet a casa en comparació amb el brou comprat. Aquest brou de verdures és ben senzill, però requereix algun pas extra per aconseguir un resultat molt millor. El brou consisteix, bàsicament, a infusionar ingredients per obtenir un líquid gustós. Per tant, per aconseguir un brou de verdures n'hi hauria prou amb tenir les hortalisses a foc lent durant prou temps. Però per potenciar el sabor del brou i donar-li tant color com textura, arromanga't bé i estigues atent a tots els passos que ens explica la nostra xef de capçalera.
El brou casolà és un dels plats que més es nota que s'ha fet a casa en comparació amb el brou comprat
Ingredients:
- 1 ceba grossa (amb pell i tot)
- 1 cabeça d’alls
- 2 pastanagues
- 2 branques de romaní
- 2 fulles de llorer
- 1 moniato
- 300 g de carabassa
- 1 branca d’api
- 2 tomàquets
- 1 porro
- 300 g de xampinyons
- 1 branca de julivert
- 1 patata
- Oli d’oliva
- Sal
Elaboració:
En una safata de forn, tira un raig d'oli i posa les verdures tallades a trossos. No hi posis les verdures senceres, però tampoc les tallis fines com si les afegissis a un sofregit. Posa-hi: la ceba (amb pela inclosa), la cabeça d'alls, les 2 pastanagues, 2 branques de romaní ben protegides, 2 fulles de llorer ben protegides, el moniato, 300 g de carabassa, la branca d'api, 2 tomàquets, el porro (tot sencer), un polsim de sal i un últim raig d'oli. Posa la safata al forn durant mitja hora a 180 graus. Mentrestant, salta els xampinyons amb un raig d'oli d'oliva. Un cop ho tinguis, afegeix les verdures, cobreix amb aigua fins dalt i deixa-ho entre 30 i 40 minuts a foc lent i tapat. Un cop llest el brou, agafa una part de les verdures i tritura-les. El brou es pot menjar directament tal com surt de la cassola, però si retires les verdures i hi afegeixes la part que has triturat, aconseguiràs un brou amb més color i més textura.