La cuina tradicional catalana és rica en receptes d'aprofitament, aquelles que amb pocs ingredients aconsegueixen crear plats reconfortants i plens de sabor. Una de les més senzilles i antigues és la sopa de farigola, un plat humil que ha perdurat en el temps gràcies a la seva facilitat de preparació i a les propietats beneficioses de la farigola.
Com fer sopa de farigola: una recepta molt fàcil
La sopa de farigola té les seves arrels a la cuina rural catalana, on els ingredients eren limitats i era necessari aprofitar al màxim els recursos disponibles. Aquest plat es va popularitzar entre els pastors i camperols, que el preparaven amb pa sec, aigua o brou i uns branquillons de farigola, una herba aromàtica que es troba en abundància en els camps mediterranis. Amb el temps, la recepta s'ha adaptat, incorporant altres ingredients per enriquir el seu sabor sense perdre la seva essència senzilla.
Ingredients bàsics i el pas a pas per a una sopa reconfortant
Per preparar una autèntica sopa de farigola, necessites pocs ingredients, la majoria dels quals probablement ja tens a casa:
- 1 litre d'aigua o brou de verdures
- 2 o 3 branques de farigola fresca o seca
- 2 grans d'all
- 2 llesques de pa sec
- 1 cullerada d'oli d'oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
- 1 ou opcional (per a una versió més nutritiva)
El plat s'ha anat enriquint amb nous ingredients al llarg del temps
Daurar l'all: En una cassola, escalfa l'oli d'oliva a foc mitjà i sofregeix els grans d'all pelats i sencers fins que siguin daurats. Infusionar la farigola: Afegeix la farigola i aboca l'aigua o brou calent a la cassola. Deixa bullir a foc lent durant uns 10-15 minuts perquè la infusió de farigola impregni el líquid amb el seu sabor i propietats. Afegir el pa: Incorpora les llesques de pa sec a la cassola i deixa que s'amarin bé a la sopa. Pots esmicolar-les amb una cullera per a una textura més espessa. Opcional: afegir ou: Si desitges enriquir la sopa, pots batre un ou i afegir-lo lentament al brou calent mentre remous amb una cullera per formar fils d'ou. Rectificar sabor i servir: Ajusta la sal i el pebre al gust. Serveix calent, acompanyada d'un rajolí d'oli d'oliva extra verge.
La farigola és coneguda per les seves propietats digestives i antibacterianes, la qual cosa converteix aquesta sopa en un remei casolà ideal per a refredats i malestars estomacals. A més, pots adaptar-la afegint una mica de ceba caramel·litzada o fins i tot formatge ratllat per donar-li un toc més substanciós. Aquesta recepta, humil i reconfortant, continua sent un testimoni de l'enginy culinari català i una opció perfecta per a les nits fredes o quan es busca un àpat senzill però deliciós.