Els taps de Cadaqués són unes postres tradicionals de la gastronomia catalana, originàries del pintoresc poble costaner de Cadaqués, a la província de Girona. Aquest dolç és una espècie de pa de pessic lleuger i esponjós, amb una forma molt característica que recorda als taps d'una ampolla, d'allà el seu nom "taps". La seva textura delicada i sabor suau fan d'aquestes postres una autèntica delícia que es desfà a la boca, ideal per acompanyar un bon cafè o una copa de licor dolç. A continuació, t'ensenyem com preparar-los a casa.

Com fer taps de Cadaqués

Els ingredients per realitzar uns autèntics taps de Cadaqués necessitaràs els següents ingredients:

  • 4 ous
  • 200 grams de sucre
  • 200 grams de farina
  • 50 grams de mantega fosa
  • 1 culleradeta de llevat en pols
  • Un rajolí de licor dolç (com el moscatell o rom)
  • Sucre llustre per empolvorar
Taps de Cadaqués / Foto: Cedida
Taps de Cadaqués / Foto: Cedida

Preescalfa el forn a 180 °C i greixa lleugerament els motlles de forma cilíndrica que utilitzaràs per donar-los als taps la seva particular forma. Si no tens motlles d'aquest tipus, pots improvisar amb motlles de magdalenes, encara que els autèntics són allargats. Després, separa les clares i els rovells dels ous. En un bol, bat els rovells juntament amb el sucre fins a obtenir una barreja blanquinosa i escumosa. Després, afegeix la mantega fosa i barreja bé. Afegeix la farina tamisada juntament amb el llevat a la barreja de rovell a poc a poc, perquè s'integri sense grumolls. També pots incorporar un rajolí de licor dolç, la qual cosa li donarà un toc de sabor tradicional. Bat les clares a punt de neu. Per aconseguir unes clares ben fermes, assegura't que el bol i les barnilles siguin completament nets i secs. Una vegada estiguin a punt, incorpora-les a la barreja anterior amb moviments envoltants, perquè no perdin l'aire. Omple els motlles amb la barreja, deixant una mica d'espai perquè el pa de pessic creixerà en enfornar-se. Enforna durant uns 15-20 minuts, o fins que vegis que estan daurats per fora i en punxar-los amb un escuradents, aquest surti net. Finalment, deixa refredar els taps abans de desemmotllar-los. Una vegada fregeixis, empolvora generosament amb sucre llustre per donar-li aquest toc final característic.

La seva textura delicada i sabor suau fan d'aquestes postres una autèntica delícia! Descobriràs que són una autèntica explosió de sabor a cada mos

Els taps de Cadaqués se solen servir acompanyats d'una copa de licor dolç, com el moscatell o el vi ranci, el que ressalta el seu sabor delicat. La seva textura esponjosa i suau les converteix en el complement perfecte per a una sobretaula o un berenar. Si t'animes a fer-les, descobriràs que són una autèntica explosió de sabor a cada mossegada, portant-te directament als carrers empedrats de Cadaqués amb la seva tradició i encant. Anima't a preparar-los i deixa que aquestes delicioses postres catalanes conquereixin el teu paladar!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!