La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer el tortell de Reis a casa, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com fer el tortell de Reis a casa
El tortell de Reis és un dolç molt llaminer. N'hi ha de nata, de xocolata, de crema i de trufa, però l'element més característic del tortell és la fruita confitada. Un ingredient que alguns adoren i altres detesten, però que és, sens dubte, el símbol del moment de les postres del dia de Reis. Avui t'expliquem com preparar el tortell a casa en només un parell d'hores.
Ingredients:
- 500 g de farina
- 1 ou
- 200 ml de llet
- 100 g de sucre
- 50 g de llevat fresc
- La pell d’una taronja
- 120 g de mantega
- Una barra de torró de crema cremada
- Unes fruites confitades
- 2 cullerades de sucre
- 1 ou per pintar
En un bol gran barregem la farina amb el llevat esmicolat, la llet, la pell ratllada de la taronja, l’ou i el sucre. Pastem amb les mans fins a aconseguir una massa homogènia. Deixem reposar 15 minuts, tapat. Ara hi anem integrant la mantega freda tallada a daus i continuem pastant amb les mans fins a integrar-la tota. És una massa molt enganxosa, però així ha de ser. La passem a sobre el marbre o la taula i continuem pastant fins que no s’enganxi gairebé als dits. Potser t’hi estàs mitja hora, però és fonamental per a l’èxit de la recepta. En el moment que la massa sigui llisa i no s’enganxi a les mans en fem un rul·lo, l’aplanem lleugerament i la farcim amb el torró de crema cremada tallat a tires fines. Emboliquem sobre si mateix i fem la forma de tortell, amb la part de l’obertura a baix. Tanquem bé perquè no s’obri durant la cocció i posem al centre una anella metàl·lica embolicada amb paper de forn. Tapem i deixem reposar una hora.
Encenem el forn a 200 °C escalfat a la part baixa i amb aire. Fem el sucre perlat. Simplement mullem lleugerament el sucre. Amb molta cura, pintem el tortell amb ou batut, hi posem el sucre perlat i les fruites confitades. Enfornem durant 15 minuts a la part baixa del forn. Un cop fred… a gaudir!