Catalunya es caracteritza pel pa amb tomàquet, els calçots i la romesco, els caragols i moltíssims plats icònics del país. A les illes Balears destacada la sobrassada, l'ensaïmada, però també té un lloc especial el trempó, una amanida fresca, acolorida i senzilla que prové d'aquest territori insular. És una recepta molt popular a l'estiu, quan els ingredients principals estan en el seu millor moment, i es caracteritza pel seu sabor fresc i la seva preparació ràpida i fàcil.

Com fer el trempó, l'amanida de les Balears

Ingredients

Per preparar un bon trempó, es necessiten pocs ingredients, però han de ser d'alta qualitat i frescos:

  • Tomàquets: són la base de l'amanida. Han d'estar madurs, sucosos i saborosos.
  • Pebrots verds: els pebrots de la varietat local coneguda com a "blanca" són els més tradicionals, encara que es poden utilitzar altres tipus de pebrot verd.
  • Ceba: preferentment ceba blanca o morada, encara que en algunes variacions s'utilitza ceba tendra.
  • Oli d'oliva verge extra: indispensable a la cuina mediterrània, aportant un sabor intens i genuí.
  • Sal: per realçar el sabor dels ingredients.
  • Opcionals: encara que no és tradicional, algunes persones afegeixen olives, tàperes, o una mica d'all picat per donar-li un toc diferent.
thomas martinsen iASD5 HpTZc unsplash
Tomàquet, la base d'aquesta recepta / Foto: Unsplash

Primer, s'han de rentar bé els tomàquets, pebrots i ceba. Després, es talla els tomàquets a daus petits. És important que el tall sigui regular perquè cada mossegada tingui una mica de tot. Els pebrots verds també es tallen a daus petits, igual com la ceba. Seguidament, en un bol gran, es barregen tots els ingredients tallats. La proporció sol ser d'una mica més de tomàquet que de pebrot i ceba, però això es pot ajustar al gust. El següent pas és afegir l'oli d'oliva verge extra. No s'ha d'escatimar, ja que aquest oli és fonamental perquè el trempó tingui el sabor característic. Després, s'afegeix sal al gust. És important barrejar bé perquè l'oli i la sal es distribueixin uniformement per tots els ingredients. Encara que el trempó es pot menjar immediatament, és recomanable deixar-lo reposar a la nevera durant almenys 30 minuts. Això permet que els sabors es barregin i que l'amanida sigui ben freda, la qual cosa és ideal per als calorosos dies d'estiu.

És important barrejar bé perquè l'oli i la sal es distribueixin uniformement per tots els ingredients

etolea extra virgin olive oil ULkYH01dC0A unsplash
L'oli ha de ser de la millor qualitat / Foto: Unsplash

El trempó és una recepta versàtil. En algunes ocasions, se li afegeix peix en conserva, com a tonyina o verat, el que el converteix en un plat més complet. També es pot utilitzar com a acompanyament de carns o peixos a la graella, o com a base per preparar una coca de trempó, una espècie de pizza mallorquina. El trempó és una amanida que reflecteix l'essència de la cuina mediterrània: frescor, senzillesa i sabor. És un plat perfecte per gaudir dels productes de temporada i de la gastronomia de les Balears.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!