Els xuxos són un deliciós i tradicional berenar català, ideal per a les tardes de tardor. Es tracta d'una pasta fregida, esponjosa per dins i cruixent per fora, farcida de xocolata o crema, que ha guanyat popularitat pel seu sabor irresistible. Encara que a moltes fleques i pastisseries de Catalunya es poden trobar xuixos, fer-los a casa és una experiència gratificant i més senzilla del que sembla.
Fer xuixos de xocolata a casa
Per elaborar aquests deliciosos xuixos, necessitaràs els següents ingredients. Per a la massa:
- 500 g de farina de força
- 25 g de llevat fresc
- 75 g de sucre
- 1 ou
- 250 ml de llet tèbia
- 50 g de mantega
- Una mica de sal
- Oli per fregir (preferiblement de gira-sol)
Mentre que per al farcit i la cobertura l'imprescindible són els 200 g de xocolata negra o amb llet (segons la teva preferència) i el sucre per empolvorar.
El primer que has de fer és dissoldre el llevat fresc en la llet tèbia. En un bol gran, barreja la farina amb el sucre i la mica de sal. Fes un buit en el centre de la barreja seca i afegeix el llevat dissolt, l'ou i la mantega fosa. Pasta tots els ingredients fins a obtenir una massa homogènia i elàstica. Si la massa és massa enganxosa, afegeix una mica més de farina, però sense passar-te, perquè els xuxos quedin esponjosos.
Deixa reposar la massa coberta amb un drap humit en un lloc càlid durant aproximadament 1 hora, o fins i tot que hagi duplicat la seva mida. Mentre la massa fermenta, fon la xocolata a bany maria o al microones en intervals de 30 segons, removent entre cada un per evitar que es cremi. Una vegada fos, reserva la xocolata perquè es refredi i espesseixi lleugerament. Una vegada que la massa hagi llevat, pasta-la una mica per treure-li l'aire i divideix-la en porcions d'aproximadament 60 g. Estira cada porció en forma d'oval i col·loca una cullerada de xocolata en el centre. Enrotlla la massa amb compte, segellant bé les vores per evitar que la xocolata s'escapi en fregir.
Escalfa abundant oli en una paella profunda a foc mitjà. Fregeix els xuxos en tandes, assegurant-te que no es cremin. Deixa'ls daurar per ambdós costats durant uns 2-3 minuts. Quan estiguin a punt, retira'ls i col·loca'ls sobre paper absorbent per eliminar l'excés d'oli. Una vegada que els xuxos estiguin lleugerament tebis, cobreix-los en sucre i deixa que es refredin per complet. I ja estan a punt per gaudir!
Aquestes pastes són perfectes per acompanyar un bon cafè o xocolata calenta en una tarda de tardor
Per donar-li un toc especial, pots empolvorar una mica de canyella juntament amb el sucre o omplir alguns xuxos amb crema pastissera. Aquestes pastes són perfectes per acompanyar un bon cafè o xocolata calenta en una tarda de tardor.