Els xuxos són un deliciós i tradicional berenar català, ideal per a les tardes de tardor. Es tracta d'una pasta fregida, esponjosa per dins i cruixent per fora, farcida de xocolata o crema, que ha guanyat popularitat pel seu sabor irresistible. Encara que a moltes fleques i pastisseries de Catalunya es poden trobar xuixos, fer-los a casa és una experiència gratificant i més senzilla del que sembla.

Fer xuixos de xocolata a casa

Per elaborar aquests deliciosos xuixos, necessitaràs els següents ingredients. Per a la massa:

  • 500 g de farina de força
  • 25 g de llevat fresc
  • 75 g de sucre
  • 1 ou
  • 250 ml de llet tèbia
  • 50 g de mantega
  • Una mica de sal
  • Oli per fregir (preferiblement de gira-sol)

Mentre que per al farcit i la cobertura l'imprescindible són els 200 g de xocolata negra o amb llet (segons la teva preferència) i el sucre per empolvorar.

Xuxos farcits de xocolata / Foto: Unsplash

El primer que has de fer és dissoldre el llevat fresc en la llet tèbia. En un bol gran, barreja la farina amb el sucre i la mica de sal. Fes un buit en el centre de la barreja seca i afegeix el llevat dissolt, l'ou i la mantega fosa. Pasta tots els ingredients fins a obtenir una massa homogènia i elàstica. Si la massa és massa enganxosa, afegeix una mica més de farina, però sense passar-te, perquè els xuxos quedin esponjosos.

Deixa reposar la massa coberta amb un drap humit en un lloc càlid durant aproximadament 1 hora, o fins i tot que hagi duplicat la seva mida. Mentre la massa fermenta, fon la xocolata a bany maria o al microones en intervals de 30 segons, removent entre cada un per evitar que es cremi. Una vegada fos, reserva la xocolata perquè es refredi i espesseixi lleugerament. Una vegada que la massa hagi llevat, pasta-la una mica per treure-li l'aire i divideix-la en porcions d'aproximadament 60 g. Estira cada porció en forma d'oval i col·loca una cullerada de xocolata en el centre. Enrotlla la massa amb compte, segellant bé les vores per evitar que la xocolata s'escapi en fregir.

Xuxos coberts en sucre / Foto: Unsplash

Escalfa abundant oli en una paella profunda a foc mitjà. Fregeix els xuxos en tandes, assegurant-te que no es cremin. Deixa'ls daurar per ambdós costats durant uns 2-3 minuts. Quan estiguin a punt, retira'ls i col·loca'ls sobre paper absorbent per eliminar l'excés d'oli. Una vegada que els xuxos estiguin lleugerament tebis, cobreix-los en sucre i deixa que es refredin per complet. I ja estan a punt per gaudir!

Aquestes pastes són perfectes per acompanyar un bon cafè o xocolata calenta en una tarda de tardor

Per donar-li un toc especial, pots empolvorar una mica de canyella juntament amb el sucre o omplir alguns xuxos amb crema pastissera. Aquestes pastes són perfectes per acompanyar un bon cafè o xocolata calenta en una tarda de tardor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!