Cuinar és una activitat divertida i saludable que permet escollir i controlar allò que mengem. En l'alimentació no només importen els nutrients, sinó que també és important gaudir dels àpats i menjar receptes gustoses i saboroses. Però per cuinar també es necessita temps i organització, dues coses que sovint són escasses. Afortunadament, hi ha moltes opcions per comprar menjar preparat que poden arribar a ser gairebé tan bones com el que et puguis fer a casa. Però no s'hi val qualsevol cosa, per això avui t'expliquem com gaudir els plats preparats de manera saludable i sense sentir-te culpable per no haver pogut cuinar.

Com escollir plats preparats

El principal avantatge dels plats preparats és que estalvien temps a la cuina. Comprar unes mandonguilles o una crema de verdures feta sempre serà més car que fer-t'ho a casa, però no té per què ser menys sa. Patrícia Martínez, professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, explica que "la varietat d'opcions disponibles, des de plats frescos fins a alternatives saludables, n'ha augmentat l'atractiu, i s'adapten a diferents dietes i preferències". No obstant això, Martínez recalca que no tots els plats preparats són iguals en termes nutricionals. "La qualitat varia depenent del tipus de plat, dels ingredients i dels mètodes de preparació. És essencial llegir les etiquetes i triar opcions amb baix contingut en sodi, greixos saturats i sucres", subratlla. Aquest enfocament permet aprofitar els beneficis d'aquests productes sense comprometre la salut.

No sempre tenim temps per posar-nos als fogons / Foto: Unsplash

"Elaborar un menú setmanal que inclogui plats preparats per a dies ocupats, complementant-los amb aliments frescos, permet optimitzar el temps i garantir que tots els grups d'aliments hi siguin presents"

Les claus d'un consum equilibrat

Menjar plats preparats no és una mala opció, sempre que es faci de manera conscient i organitzada. És fonamental combinar aquest tipus de preparacions amb altres aliments frescos, com fruites i verdures, per millorar l'equilibri de la dieta. Planificar un menú setmanal és una eina fonamental per als qui desitgen incloure aquests productes sense comprometre la salut. "Elaborar un menú setmanal que inclogui plats preparats per a dies ocupats, complementant-los amb aliments frescos, permet optimitzar el temps i garantir que tots els grups d'aliments hi siguin presents", aconsella Martínez. A més, suggereix consultar un dietista per adaptar el menú a les necessitats familiars i, sobretot, combinar l'alimentació amb activitat física.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!