Menjar sopa pot semblar un acte senzill, gairebé automàtic, que no requereix cap reflexió que la d'elegir entre cullera sopera o de postres. Tanmateix, fer-ho amb elegància té la seva ciència, i no dominar-la pot fer que, sense voler-ho, deixem una impressió bastant desafortunada. En un vídeo recent del compte d'Instagram @protocoloyetiqueta.es, una experta en bones maneres revela els secrets per no semblar un taujà davant el plat. Això és perquè l'etiqueta no és només per a sopars de gala o recepcions diplomàtiques: també aplica el dia a dia, fins i tot quan el que tens davant és un humil bol de brou. Perquè, sí, hi ha una manera correcta de prendre sopa... i diversos errors comuns que convé evitar si no volem convertir un àpat en una escena de comèdia involuntària.

Com menjar la sopa sense quedar com un taujà

El primer, i més evident, és el soroll. Res del clàssic "slurp" de les pel·lícules de dibuixos. Encara que sembli obvi, moltes persones xarrupen la sopa fent soroll sense adonar-se'n. L'experta ho deixa clar: es pren en silenci, absorbint el líquid suaument i en petites quantitats. La cullera no ha de vessar, sinó contenir el just per portar la sopa a la boca sense vessar ni forçar moviments incòmodes.

Prendre sopa, tot un art / Foto: Unsplash
Prendre sopa, tot un art / Foto: Unsplash

Un altre detall que marca la diferència és en el gest de servir la sopa dins de la cullera. Segons el protocol, la cullera es fa lliscar-la cap enfora, no cap a tu, en prendre la sopa del plat. Aquesta tècnica no només és més elegant, sinó també més segura, ja que minimitza el risc de vessaments sobre la roba. I si en omplir la cullera sobra una mica de sopa, es pot tocar suaument la vora del plat amb la part inferior de la cullera per eliminar l'excés sense escàndol.

El senyal més important d'inexperiència a la taula és intentar accelerar el procés si la sopa és molt calenta

Però potser el senyal més important d'inexperiència a la taula és intentar accelerar el procés si la sopa és molt calenta. Ni bufar-la com si es tractés d'un globus, ni remoure-la sense pietat amb la cullera. El correcte, segons l'experta, és esperar tranquil·lament que baixi la temperatura, i aprofitar el moment per conversar amb els qui ens acompanyen. Remoure o bufar són gestos considerats poc elegants, gairebé infantils, i poden arruïnar el to refinat d'un àpat cuidat.


Menjar amb educació no és només qüestió de normes, sinó de respecte envers els altres i de saber estar en qualsevol context. I encara que ningú no neix sabent aprendre aquestes petites claus, com les que comparteix aquest compte especialitzat, pot marcar la diferència entre un simple comensal i algú amb veritable estil a la taula. Perquè, al final, de la sopa no només es gaudeix amb el paladar, sinó també amb l'elegància del gest.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!