El Nadal és sinònim de trobades, moments familiars, molta il·lusió i també més d'un excés gastronòmic. Fins i tot les persones que més cuiden la seva alimentació durant l'any, en aquestes dates tenen alguna relliscada. Entre els productes més temptadors hi ha els dolços, que en aquestes dates sembla que ens persegueixen. Polvorons, massapans o torrons són els més típics juntament amb la clàssica xocolata. Una tassa de xocolata amb xurros per mullar és un pla que mai no falta per Nadal. Però, notes que se't posa malament aquest excés de sucre?
Com menjar xocolata sense patir pics de sucre en sang elevats
La nutricionista Júlia Farré ens explica què passa quan ingerim una gran quantitat de sucre de sobte. "La primera sensació és una pujada d'energia, una cosa que es denomina pic de sucre en sang". A les seves xarxes socials, @julia_farre_moya, explica què són aquests pics de sucre en sang. "Un pic de sucre provoca que pugi la insulina i això, a llarg termini, es pot traduir en una resistència a la insulina i generar diabetis tipus 2", assenyala l'experta. Quan el nostre organisme detecta una càrrega de sucre extra en sang, es posa a produir insulina per poder processar-la. En un primer moment, notem un augment d'energia, però quan ja no en necessitem més, perquè estem asseguts xerrant amb els amics i no corrent una marató, aquest sucre es transforma en greix.
Aquest afartament de sucre té, per tant, dues conseqüències directes, la primera que hem forçat el nostre pàncrees a produir insulina com a boig. La segona, que, com que no cremem tot el sucre, ens quedem amb una bona quantitat de greix que es tradueix en un augment de pes.
Després d'aquesta pujada, Júlia Farré ens recorda que arriba la davallada: "L'efecte davallada es tradueix en falta d'energia, dificultat per concertar-nos i fins i tot mal de cap i, una altra vegada, tenir més gana". També augmenta la inflamació i el risc de tenir malalties cardiovasculars, un factor que ens recorda l'experta i que sempre cal tenir present. Així com desequilibris hormonals que influeixen en l'estat d'ànim. Un nutricionista sempre et dirà que la solució més realista i pràctica és deixar de consumir sucre simple o reduir-lo al mínim. Però com no sempre es pot dir que no a un dolç, i menys en aquestes dates, hi ha certes combinacions que poden ajudar que aquesta xocolata se'ns posi una mica millor.
Farré recomana menjar la xocolata juntament amb grups d'aliments que continguin greix, fibres o proteïnes. Per exemple, acompanyar aquesta xocolata amb pa integral. També ajuda el fet de compensar la ingesta de dolços amb una de fruita o verdura, rica en fibra. A l'hora d'afegir alguna cosa de greixos, recorda apostar pels més saludables, com la de l'alvocat, per exemple. Al seu torn, és interessant l'efecte de l'omega-3 per "desintoxicar-nos de la xocolata", per la qual cosa una ració de salmó pot ajudar-nos en aquests dies tan dolços.