Netejar calamars pot semblar una tasca complicada si no ho has fet abans, però amb la tècnica correcta i una mica de pràctica, resulta bastant senzill. A més, el sabor fresc d'un calamar ben net i preparat justifica l'esforç. A continuació, t'expliquem pas a pas com netejar calamars i alguns trucs perquè aquest procés sigui més ràpid i eficient.
Com es netegen els calamars
Abans de començar, assegura't de tenir a mà el següent. Els materials necessaris són un ganivet afilat o tisores de cuina, un bol amb aigua freda, tovalloles de paper i un colador.
Separar el cos del cap
El primer que has de fer és subjectar el calamar amb una mà pel cos i amb l'altra estirar suaument el cap. El cap s'hauria de desprendre fàcilment, juntament amb els òrgans interns i una estructura cartilaginosa anomenada "ploma", que es troba dins del cos del calamar. Rebutja-la.
Eliminar els òrgans interns
Després de retirar el cap, revisa l'interior del tub del calamar per assegurar-te que no quedin restes de vísceres. Pots fer això passant el dit suaument per dins del tub o utilitzant aigua freda per esbandir l'interior. Assegura't de retirar qualsevol resta de la "ploma" que pugui quedar.
Separar els tentacles del cap
Els tentacles són comestibles i una part deliciosa del calamar, així que no els tiris. Amb un ganivet o unes tisores, talla just sota dels ulls del calamar per separar els tentacles de la part del cap. Després de tallar-los, has d'eliminar el "bec" o boca del calamar, que es troba en el centre dels tentacles. Només has d'estrènyer suaument el centre i extreure'l.
Els tentacles són comestibles i una part deliciosa del calamar! El sabor fresc d'un calamar ben net i preparat justifica l'esforç
Retirar la pell
El següent pas és treure la pell del calamar. Aquesta és una fina capa de color porprat que cobreix el cos. Pots desprendre-te-la fàcilment tirant amb els dits, començant per la base del calamar. En alguns casos, és més senzill si utilitzes una tovallola de paper per fer més ferm l'agafament.
Rentar bé el calamar
Una vegada que hagis retirat la pell i els òrgans, esbandeix el calamar sota aigua freda per eliminar qualsevol resta de tinta o residus. Fes el mateix amb els tentacles.
Trucs per facilitar la neteja
Mantén el calamar fred. El procés de neteja és més fàcil si el calamar és fred. Si has comprat calamars frescos, mantén-los refrigerats fins al moment de netejar-los. Tisores de cuina. Utilitzar tisores, en lloc de ganivets, pot fer que el procés sigui més ràpid i segur, especialment quan es tracta de tallar els tentacles i eliminar el cap.