Pelar navalles, també conegudes com a muergos o ganivets, i assegurar-se que estiguin completament lliures de sorra pot semblar una tasca complicada, però amb la tècnica adequada, pots gaudir d'aquest deliciós marisc sense preocupacions. Aquí et presentem una guia senzilla i efectiva per netejar navalles i eliminar tota la sorra.

Com netejar navalles

Els materials necessaris per netejar les navalles correctament són els següents:

  • Navalles fresques
  • Aigua freda
  • Sal gruixuda
  • Un ganivet petit o una tisora
  • Un bol gran
  • Un colador
Navalles fresques / Foto: Unsplash
Navalles fresques / Foto: Unsplash

Els passos a seguir per netejar les navalles. En primer lloc, selecciona navalles fresques. És fonamental començar amb navalles fresques. Assegura't que les closques estiguin tancades i sense olors desagradables. Les navalles han de fer olor de mar i no tenir una aroma forta o desagradable. A continuació, remulla les navalles en aigua salada. Omple un bol gran amb aigua freda i afegeix un grapat generós de sal gruixuda. Col·loca les navalles al bol amb aigua salada i deixa-les en remull durant almenys 30 minuts, però preferiblement durant una hora. Aquest procés farà que les navalles expulsin la sorra que puguin tenir dins. Durant el remull, canvia l'aigua salada diverses vegades. Aquest pas és crucial per assegurar-se que les navalles deixin anar tota la sorra. Pots agitar suaument les navalles a l'aigua per ajudar a alliberar la sorra atrapada.

Esbandeix les navalles sota aigua corrent. Després del remull, esbandeix les navalles sota aigua corrent freda. Col·loca-les en un colador i assegura't d'esbandir bé cada navalla, verificant que no quedi sorra a les closques. Obre les navalles i retira les impureses. Utilitza un ganivet petit o una tisora per obrir amb compte les closques de les navalles. Passa el ganivet al llarg de la vora interior per alliberar la carn. Inspecciona la carn i retira qualsevol residu de sorra o impureses que trobis. És important fer això amb suavitat per no fer malbé la carn del marisc. Per a la neteja final, una vegada obertes, esbandeix novament les navalles sota aigua corrent per assegurar-te que no quedi cap partícula de sorra. Pots submergir-les breument en un altre bol amb aigua salada per a una neteja final.

És important canviar l'aigua diverses vegades / Foto: Unsplash
És important canviar l'aigua diverses vegades / Foto: Unsplash

Utilitza un emmagatzemament adequat. Si no cuines les navalles immediatament, mantén-les al refrigerador, cobertes amb un drap humit perquè conservin la seva frescor. No oblidis una cocció adequada. En cuinar les navalles, assegura't de no sobrecuinar-les. Una breu saltat o cocció al vapor és suficient per ressaltar el seu sabor sense que s'endureixin. Seguint aquests passos, pots assegurar-te que les navalles siguin completament lliures de sorra i llestes per ser cuinades i d'elles gaudides. La clau està en el remull en aigua salada i en una acurada inspecció i neteja. Amb una mica de paciència, podràs gaudir d'aquest deliciós marisc sense preocupar-te per la molesta sorra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!