Els rovellons són un tipus de bolet molt apreciat en la gastronomia pel seu sabor i textura. Tanmateix, abans de cuinar-los, és fonamental netejar-los correctament per eliminar la brutícia, restes de fulls o agulles de pi que solen adherir-s'hi.

Com netejar els rovellons

Els materials necessaris són un raspall suau o un drap net, un ganivet petit o punta i aigua (opcional, utilitzar només quan sigui necessari).

El primer pas per netejar els rovellons és retirar la brutícia que hi pugui haver a la superfície. Els rovellons solen recollir-se en zones boscoses, per la qual cosa és comú que portin terra, fulls i petits branquillons adherits a la seva pell. Utilitza un raspall de truges suaus o un drap sec per fregar amb suavitat la superfície del rovelló, eliminant qualsevol rastre de terra visible. És important no utilitzar massa força per evitar fer malbé el bolet.

Seguint aquests passos, tindràs els teus rovellons llestos per gaudir en guisats, saltejats o com a acompanyament als teus plats favorits.

Materials bàsics per netejar bolets / Foto: Unsplash

Netejar la part inferior del barret i retirar les parts fetes malbé

Una de les zones on més s'acumula brutícia és a la part inferior del barret, on es troben les làmines del rovelló. Si observes que hi ha restes de terra o agulles de pi entre les làmines, pots utilitzar un raspall petit o fins i tot un pinzell fi per eliminar aquestes restes. En aquest pas és important tenir paciència i no mullar els bolets, ja que l'aigua pot alterar la seva textura. Una vegada que hagis netejat la superfície i les làmines del rovelló, revisa si hi ha zones fetes malbé o parts que hagin estat mossegades per insectes. Utilitza un ganivet petit o una punta per retirar qualsevol part que no estigui en bon estat. És recomanable tallar també la base del peu del bolet, ja que sol acumular més terra.

Netejar rovellons / Foto: Unsplash

He de rentar els rovellons amb aigua?

En general, es recomana evitar rentar els rovellons amb aigua, ja que poden absorbir-la i perdre part del seu sabor i textura. Tanmateix, si estan molt bruts o presenten restes difícils de treure, pots esbandir-los lleugerament sota un raig suau d'aigua freda. Assegura't d'assecar-los bé amb un drap net o deixar-los sobre paper de cuina perquè eliminin l'excés d'humitat.

L'emmagatzemament i conservació

Una vegada nets, els rovellons s'han de guardar al frigorífic, preferiblement en una bossa de paper perquè respirin i no es floreixin. Consumeix-los com més aviat millor, ja que són delicats i no duren gaires dies frescos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!